Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez!

Znate li što se događa vašem tijelu kada pijete dva dijetalna gazirana pića na dan?

Shutterstock
15.02.2019.
u 14:04

Dva dijetalna gazirana pića, što je u prosjeku nešto više od pola litre napitka na dan, mogu kod žena povećati rizik od srčanog i moždanog udara  za trećinu.

Ljubitelji gaziranih pića, oprez! Mnogi će, u nadi da biraju zdraviju opciju, posegnuti za dijetalnim gaziranim pićima, no istraživanja pokazuju da je i kod ispijanja takvih pića potreban oprez.

Dva dijetalna gazirana pića, što je u prosjeku nešto više od pola litre napitka na dan, mogu kod žena povećati rizik od srčanog i moždanog udara  za trećinu.

Istraživanje je obuhvatilo više od 80 tisuća žena, a prvo je koje je istraživalo postoji li poveznica kod ispijanja dijetalnih gaziranih pića i specifičnih vrsta zdravstvenih prijetnji kod žena. 

Žene koje redovito piju gazirana pića imaju 31 posto veći rizik od moždanog udara prouzročenog krvnim ugruškom, a 29 posto veći rizik od razvijanja srčanih oboljenja, navodi se. Rezultati istraživanja pokazali su i da postoji 16 posto veći rizik od prerane smrti. 

Istraživači nisu naveli koja su pića žene pile, ali navode kako je rizik povećan ako je riječ o ženama koje imaju višak kilograma i piju gazirane napitke. 

Stručnjaci napominju kako je pravi izazov u današnje vrijeme postaviti okvire  i preporuke o konzumiranju određenih sastojaka o kojma još nema dovoljno saznanja na koji način utječu na zdravlje, poput umjetnih sladila.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Stroke, a obuhvatilo je ukupno 81,714 žena sudionica u dobi od 50 to 79 u razdoblju od 1993. do 1998. godine. Stručnjaci su otada pratili zdravlje tih žena idućih 12 godina. Svake tri godine sudjelovale su u evaluaciji i odgovarale na pitanja koliko su konzumirale dijetalnih i zašećerenih napitaka, gaziranih napitaka, voća i sl. 

Pogledajte i video Kako očistiti zagorenu tavu s pastom za zube u samo pet minuta

 

Komentara 1

Avatar Ironman0105
Ironman0105
21:35 15.02.2019.

Znam....nista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije