Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAR UZ VEČERNJI

Znate li što je to „smrtonosni kvartet“ i kada je potrebno potražiti pomoć liječnika?

Naučite sve o dijabetesu
Shutterstock
05.06.2024.
u 11:39

U četvrtak, 6. lipnja, ne propustite dar uz Večernji! Naučite sve o dijabetesu i znakovima koji mu prethode te prehrani koja će vam olakšati gubitak dodatnih kilograma!

Metabolički sindrom je skupina metaboličkih poremećaja koja uključuje prekomjerno povećanje tjelesne mase, arterijsku hipertenziju, dislipidemiju te povišenu razinu inzulina ili inzulinsku rezistenciju. Te komponente predstavljaju čimbenike rizika za razvoj šećerne bolesti tipa 2, ali i kardiovaskularne bolesti zbog čega se metabolički sindrom naziva smrtonosnim kvartetom. Nažalost, metabolički sindrom dugo ostaje neprepoznat, čak i u liječničkoj ordinaciji jer nema neposrednih fizičkih simptoma, tegobe se razvijaju tijekom vremena.

„Budući da predijabetes nema klasične simptome, vrlo često se ne dijagnosticira na vrijeme. Osoba može imati predijabetes godinama, a da toga nije ni svjesna.“

Ako patite od ovih simptoma, preporuča se da potražite pomoć liječnika:

  • povišene vrijednosti arterijskog tlaka

  • povišene vrijednosti lipida tj. triglicerida

  • snižene vrijednosti HDL kolesterola

  • bolesnici koji se pojasasto debljaju

Rano otkrivanje i liječenje inzulinske rezistencije ima i preventivno značenje ne samo za nastanak metaboličkog sindroma već i razvoja predijabetesa ili šećerne bolesti tipa 2.

U četvrtak, 6. lipnja, ne propustite dar uz Večernji te naučite sve o dijabetesu i znakovima koji mu prethode, ali i o zdravoj hrani koja pomaže u gubitku dodatnih kilograma!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije