Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
organizirajte se

Znate li kako nas trgovci varaju: Pet tajni uspješnog šopinga

košarica
Arhiva Večernjeg lista
12.11.2012.
u 10:00

Krenete li u nabavku špeceraja neorganizirani, možete završiti s hrpom nepotrebne (čitaj: nezdrave) hrane. Držite se onog što vam treba i kad uđete u prodavaonicu, jednostavno uključite autopilot

Koliko vam se puta u zadnje vrijeme dogodilo da uđete u trgovinu i više ne znate što trebate kupiti? Vjerojatno niste napravili popis i zato ste izgubili dragocijeno vrijeme lutajući između polica i tražeći to po što ste došli. No, i kad imate popis sa sobom, ponekad je užasno teško odlučiti se između sličnih proizvoda, pa ćete vrijeme potrošiti uspoređujući sastojke, masu, kvalitetu...

No, ne dajte se. Svi znamo da proizvođači hrane ulažu novac u to da bi nama manipulirali i uvjerili nas da kupujemo njihove proizvode, a da toga nismo svjesni. Pekarnica iz koje se širi miris kruha smještena je u pravilu na kraju dućana, tako da ćete vjerojatno nešto već kupiti dok dođete do tamo. Velik broj izloženih proizvoda nagnat će vas da kupujete više, a obično su najtraženiji proizvodi izloženi u visini naših očiju. Kupujete li sa svojim djetetom, proizvodi interesantni njima naći će se na njihovoj visini, stoga vas lako mogu nagovoriti da im to i kupite. Riječi poput "zdravo", "sniženo" ili "besplatno" dodatni je motivator da natrpate košaru i pomislite da su to idealne naminice za vas, piše Susan B. Dopart, nutricionistička savjetnica i instruktorica fitnesa za Huffingtonpost.

Kako se, kao potrošač, možete oduprijeti trgovcima i njihovim metodama i u prodavaonici kupiti samo ono što vam treba?

1. Lokacija, lokacija, lokacija: Neprerađene proizvode koji su važni za zdravu prehranu najčešće ćete naći na rubnim stranama trgovine. Pokušajte izbjeći napasti kupnje izdvojenih artikala na kraju svakog reda.

2. Kupujte svježe, cjelovite namirnice, bez etikete. Ako neka namirnica i ima oznaku, pokušajte ograničiti broj sastojaka na pet ili šest. Ako proizvod sadrži više sastojaka, to znači samo jedno – ta je hrana više puta obrađena i manje hranjiva. Primjer su jabuke i salata koje nemaju naljepnice!

3. Napravite popis prije šopinga i držite ga se. Možda ćete morati staviti štitnike za oči kako ne biste došli u napast da kupite "smeće", ali vaše tijelo i novčanik poslije će vam biti zahvalni.

4. Nemojte da vas zavaraju natpisi kao što su "snižava kolesterol" ili "pomaže kod bolesti srca". Ako proizvođači moraju napisati slogan na etiketi da vas uvjere da proizvod kupite, vratite ga na policu.

5. Naučite što označavaju sastojci. Morate znati koje su namirnice najčešće genetski modificirane i koje je namirnice bolje kupovati iz organskog uzgoja. Za to vam treba malo vremena i truda, pa će vaša kupnja biti mnogo manje komplicirana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije