Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
važno je znati

Znate li da plijesan može rasti i na vašim sobnim biljkama? Evo kako to spriječiti

Shutterstock
14.05.2023.
u 10:03

Većini vrsta spora plijesni potrebne su dvije glavne komponente za prelazak u žive kolonije: izvor hrane i izvor vode

Ne samo da kućne biljke daju boju i osobnost prostoru, već mogu pomoći i u poboljšanju našeg mentalnog zdravlja kod kuće. Nažalost, plijesan može biljke pretvoriti u opasnost po zdravlje, no, to ne znači da biste ih trebali izbaciti iz kuće! Samo slijedite ove savjete kako biste ih sačuvali od plijesni, piše Mind Body Green.

Zašto se plijesan razvija na sobnim biljkama? Većini vrsta spora plijesni potrebne su dvije glavne komponente za prelazak u žive kolonije: izvor hrane i izvor vode. Organski materijal u zemlji za posude za biljke nudi obilje jestivih opcija za spore plijesni. Mrtvi ostaci, poput lišća, također mogu privući plijesan. I konačno, organske čestice koje lebde u vašem unutarnjem zraku, kao što su stanice kože, također mogu opskrbiti plijesan energijom koja daje život. Što se tiče vlage, biljkama je potrebna voda za rast jednako kao i plijesni. To može stvoriti savršenu priliku da spora počne rasti uz biljku, bilo u njezinom tlu ili na samoj biljci.

Kada plijesan raste na sobnoj biljci, ona oslobađa mikroskopske spore u okolno područje. Neke vrste također stvaraju i oslobađaju mikroskopske toksine koji se nazivaju mikotoksini, dodatno povećavajući broj čestica u tom području. Sve dok kolonija plijesni napreduje, nastavit će emitirati te čestice. S vremenom će to smanjiti kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru jer su te čestice dovoljno male da se prenose zrakom i da ih tijelo udahne, proguta i apsorbira. Izloženost ovoj lošoj kvaliteti unutarnjeg zraka može izazvati dugačak popis potencijalnih simptoma koji variraju ovisno o čimbenicima kao što su vrsta plijesni, prisutnost mikotoksina i zdravlje imunološkog sustava pojedinca.

Kako spriječiti plijesan na sobnim biljkama? Evo osam stvari koje možete učiniti kako biste svoje sobne biljke zaštitili od plijesni. Počnite s čistim listom: dajte svojim biljkama najbolju priliku da napreduju korištenjem sterilnog tla za sjeme ili prilikom presađivanja. Na taj način eliminirate svaku skrivenu plijesan koja bi mogla biti prisutna u starom tlu. Razmislite o korištenju komercijalne zemlje za posude, koja je često bogata hranjivim tvarima i sterilizirana od strane proizvođača. Također, pripazite da ne utopite svoje biljke: plijesan voli vlagu, stoga je ključno izbjegavati pretjerano zalijevanje. Iako svaka biljka ima svoje jedinstvene potrebe za vlagom, praktično pravilo je da se gornji sloj zemlje potpuno osuši prije ponovnog zalijevanja. Kako biste provjerili je li vaša sobna biljka žedna, jednostavno je dodirnite prstom ili upotrijebite mjerač vlage u tlu.

Steknite naviku kompostiranja mrtvog lišća, prašine i drugog organskog otpada koji bi mogao postati nenamjeran izvor hrane za spore plijesni i uhvatiti vlagu. Redovito uklanjanje ovih elemenata pomoći će vašim biljkama da ostanu u svojoj najboljoj formi. Osim toga, biljke često stvaraju vlažnu okolinu, koja može biti leglo plijesni. Za održavanje unutarnje razine vlažnosti između 35-50%—idealno za sprječavanje rasta plijesni—razmislite o ulaganju u odvlaživač zraka. Ovi praktični uređaji izvlače višak vlage iz zraka, pomažući mu da ostane svjež i bez plijesni. No, zrak treba i strujati. Dobra cirkulacija zraka ključna je za borbu protiv nakupljanja vlage u domu. Budući da se plijesan može razviti unutar 24 do 48 sati, trebali biste osigurati pravilno kretanje zraka kako biste spriječili bilo kakvu kontaminaciju. Postavljanje ventilatora u istu prostoriju u kojoj su vaše biljke i njegovo uključivanje na niskoj razini pospješit će suho okruženje.

Izbjegnite nakupljanje vode tako što ćete biljku staviti u posudu koja je odgovarajuće veličine i ima rupu na dnu. Ovo će osigurati da vaše biljke imaju odgovarajuću drenažu kako bi omogućila da višak vode pobjegne. Pobrinite se i da ima dovoljno svjetla. Sunčeva ili umjetna svjetlost ne samo da pomaže vašim biljkama u rastu, već i održava stvari suhima i sprječava stvaranje plijesni. Osiguravanje odgovarajućeg svjetla ne samo da će koristiti cjelokupnom zdravlju vaših biljaka, već će i smanjiti rizik od rasta plijesni. Razmislite i o korištenju prirodnih sredstava protiv gljivica poput cimeta u tlu vaše biljke. Cimet djeluje kao prirodni fungicid i može spriječiti rast plijesni. Posipanjem malo cimeta u tlo može se dobiti dodatni sloj zaštite od zaraze plijesni.

Znanstvenici NASA-e: "Ovaj cvijet pomaže u borbi protiv plijesni, a iz zraka 'upija' prašinu i zračenje"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije