Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Planiranje obitelji

Znanstvenici tvrde da kontracepcijske tablete mogu produljiti život

tableta
Arhiva
14.03.2010.
u 08:00

Objavljena je opsežna britanska studija u kojoj su znanstvenici 40 godina pratili zdravstveno stanje 46.000 žena

 

 

Uzimanje kontracepcijskih tableta ne skraćuje životni vijek nego ga čak može produljiti, tvrdi prof. Philip Hannaford sa Sveučilišta Aberdeen, voditelj opsežne britanske studije u kojoj su znanstvenici 40 godina pratili zdravstveno stanje 46.000 žena. Studija objavljena u internetskom izdanju časopisa British Medical Journal pokazala je da su žene koje su uzimale oralnu kontracepciju imale manju vjerojatnost smrti od bilo kojeg uzroka (uključujući srčanožilne bolesti i rak) u usporedbi sa ženama koje nisu uzimale kontracepcijske tablete. Ipak, znanstvenici ističu kako njihovo istraživanje nije preporuka ženama da uzimaju oralnu kontracepciju. Priznaju kako rezultate treba uzeti s oprezom jer postoje različite vrste kontraceptiva. Svakako treba uzeti u obzir i to da nečije zdravlje i dugovječnost ovise o brojnim drugim čimbenicima. 

Komentara 1

EH
Ecce homo
11:03 14.03.2010.

Obzirom na to, da se kontracepijske pilule uzimaju, uglavnom, u područjima, gdje postoji kvalitrtna zdravstvena zaštita, pa je i životni vijek duži, rezultat ovog \"istraživanje\" ne predstavlja nikavo iznenađenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije