Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problem mnogih

Novo istraživanje: Napokon smo otkrili lijek za ćelavost!

ćelav
Foto: Shutterstock
28.08.2017.
u 12:49

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta pokusom na miševima otkrili su novi način koji potiče rast kose

Iako tvrde kako je ćelavost odraz muškosti, gubljenje kose za muškarce može biti vrlo traumatično iskustvo. Tada ih ne tješe ni istraživanja kako su ćelavi muškarci inteligentniji od onih s kosom. Nova studija mogla bi zauvijek riješiti taj problem s kojim se susreće čak polovica muškaraca.

Naime, čak 50 posto muškaraca u jednom je životnom razdoblju počelo ćelaviti, a razlozi su razni, od starenja do genetike, bolesti ili hormona. Većina muškaraca počinje gubiti kosu tek nakon pedesetih, no mnogo je onih koji se s tim problemom susreću već u svojim dvadesetima.

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta sada su pokusom na miševima otkrili novi način koji potiče rast kose. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature, a otkriveno je kako su stanice kose mnogo drukčije od ostalih stanica kože na tijelu.

Istraživanje je pokazalo kako se povećanjem proizvodnje laktata u stanicama kose folikule vlasi regeneriraju i ponovno počinju rasti. Te stanice proizvode spoj koji se zove piruvat, što je zapravo glukoza koja, ako se pošalje do mitohondrija stanice, zapravo može pomoći rastu kose.

– Naša zapažanja o metabolizmu matičnih stanica folikula vlasi potaknula su nas da ispitamo smanjuje li se genetski ulazak piruvata u mitohondrije te bi li povećana proizvodnja laktata u stanicama kose potaknula brži rast – rekla je Heather Christofk, jedna od autorica istraživanja.

Istraživanje su proveli na miševima od kojih su jedni proizvodili laktate, dok drugi nisu. Grupa miševa koja je imala manjak laktata imala je problema s rastom dlake, dok se onoj s laktatima rast dlake povećao.

Znanstvenici su na osnovu toga proizveli dva različita lijeka koja pomažu pri proizvodnji laktata, no oni još nisu testirani na ljudima. 

Komentara 17

IV
IvicaKerempuh
13:13 28.08.2017.

Kad ćete Vi Novinari početi razmišljati prije nego počnete pisati?? Taj naslov je novinarski jedna katastrofa. ZA ćelavost sigurno ne, ona dolazi sama. Ako već onda PROTIV ćelavosti!!

ZB
zgrada_bez_parkinga
15:36 28.08.2017.

Ja bih rado ulozio 3 miliona eura u ovu investiciju ... jer ako se ovo pokaze ispravnim onda imamo i rjesenje za "sijede kose" ... a mnogi kupci bi bili zadovoljni ... a povrat bi bio jedno 50 miliona eurara uz maloprodajnu cijenu od 80 kuna.

VI
Vito
16:23 28.08.2017.

mkc: ... Otkrili su lijek protiv ćelavljena?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije