Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTINSKI HEDONIZAM

Zlatna Slavonija - užitak za sva osjetila

Zlatna Slavonija
Foto: Shutterstock
1/3
21.09.2022.
u 15:04

Možda ćete slavoniju posjetiti kao turist, ali zasigurno ćete otići kao prijatelj

Rijetko koja država na svom ukupnom području nudi toliko različitosti kao Hrvatska. Jadranska obala i čarobni otoci još su uvijek najprivlačnija turistička odredišta, ali unutrašnjost postaje sve poznatija i poziva na istraživanje. A doista krije prave bisere. Prednjači tu Slavonija koju s pravom nazivaju zlatna. Bogata kulturno-povijesna baština priča svoju priču, jedinstvene prirodne ljepote u svako godišnje doba imaju neku posebnu čar, a gastro i eno ponuda nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Posljednjih pandemijskih godina do izražaja je došla želja za boravkom u prirodi, “izoliranim” ali komfornim objektima u domaćinstvu te raznim mogućnostima aktivnog turizma. A sve to ima zlatna Slavonija pa ne čudi da malo po malo postaje hit destinacija i zasigurno je očekuje zlatna turistička budućnost.

Muzej bećarca

Pridonijet će tome i skorašnje otvaranje Muzeja bećarca u Pleternici na Trgu bećarca. Bit će to prvi takav muzej u svijetu, a nije to ni čudno jer bećarac – pučki napjev, vedar i veso ali često i razuzdan izvorni je slavonski odakle se minulih stoljeća proširio do Mađarske, a potom i diljem Vojvodine. Pleternica se može podičiti i interpretacijskim centrum Terra Panonica – idealnim mjestom za sve koji vole istraživati prirodne ljepote i zaštićene prirodne i životinjske vrste.

Na Cesti ruža i vina očekuje Vas čarobni spoj kulture, enologije i prirodnih ljepota isprepleten u priču s vrhunskim doživljajima i užicima jer prolazi kroz zadivljujući vinogradarski krajolik s bogatim čokotima grožđa između kojih vire kraljice cvijeća – ruže. Taj je spoj neprocjenjivo važan vinogradarima jer ruže su indikator bolesti koje prijete lozi, a svojim bojama pozivaju na šetnju vinogradima u svako godišnje doba.

Ravničarski kraj okružen lancem pitomih planina: Krndijom, Papukom, Psunjem, Dilj groom i Požeškom gorom na koje se ide pješice, biciklom i uvijek vidi nešto novo, oku tako privlačno…. Rijeke će upotpuniti čaroliju, a posebno ako u Slavonskom Brodu prošetate najdužim i najljepšim šetalištem u državi ili kako bi Brođani rekli – kejom. Tu je i Splavarska ulica gdje u šarmantno uređenim splavovima Brođani izbjegavaju vruće ljetne sparine.

Foto: Shutterstock

Šuma Striborova doista postoji

Šetači obroncima Dilj gore oduševit će se Šumom Striborovom, izletištem inspiriranim istoimenim djelom proslavljene književnice ivane Brlić-Mažuranić. izletište je to u naselju Janiševac. Tu su likovi izrađeni od drva iz carstva mašte hrvatskog Andersena kako nazivaju i. B. Mažuranić. inspiracija je nađena u njenim Pričama iz davnine koje su generacijama omiljeno štivo. Mališane će oduševiti Stribor, Potjeh i ostali nezaboravni likovi. A svoja je djela književnica uglavnom napisala u obiteljskom ljetnikovcu, današnjem Planinarskom domu u Popovićevoj šumici. izletnike će privući i prirodno jezero Sovinj, ostatak nekadašnjeg Panonskog mora, ali i umjetno jezero Petnja, šumski kanjon Pljuskara, koji uz špilju obuhvala i tri slapa na potoku. Najveća je atrakcija mala špilja čiji je strop prekriven fosilima iz razdoblja kada je cijelo ovo područje bilo Panonsko more. Današnji “panonsk mornari” rado će posjetiteljima pričati price iz davnine s ovog područja starog nekoliko milijuna godina.

Nosorozi i morski psi

Nije to mit, nosorozi su doista tumarali današnjim Papukom, jednim od najljepših parkova prirode u Hrvatskoj. Plivali su tamo i morski psi pa i najveća zvjerka među njima – megalodon. Bili su tu i mamuti, kitovi, dupini… dokaze za to lako je pronaći u Kući Panonskog mora u Velikoj nadomak Požege. Pruža nam price o životu u miocenu, zapisane u stijenama Papuka, a prikazane kroz interaktivne ekrane i stvarne fosile pronađene baš u tom kraju. Lutali su tu i praslonovi prije više od 15 milijuna godina. A kraj je to koji vrijedi posjetiti zbog prirodnih ljepota, ali i svega što nudi, a teško je i nabrojati. Park prirode Papuk prvo je registrirano letjelište u Slavoniji za parajedrilice i ovjesne jedrilice. Let ultralakim letjelicama i motornim zmajevima pruža pogled iz zraka koji je doživljaj za pamćenje za sve ljubitelje visina.

Foto: Ivo Biočina

Nedaleko Vrlike je i novootvoreni Adrenalinski park Duboka. Namijenjen je odraslima koji svoju spretnost mogu dokazati na dva vrhunski opremljena poligona, tu je i zipline, a penjanje po umjetnoj stijeni, drčanje po drvenim gljivama koje vise između drveća, prelazak preko visećih mostova, mreža i razni drugi izazovi oduševit će sve kojima nedostaje adrenalin.

Slavonija krije mnoge tajne koje treba istražiti. Ako želite jahati, nema problema – mnogo je uzgajivača konja koji će Vas podučiti tome. Uživanje u vožnji kanuima, bicikliranje, planinarenje, ribolov, šetnja…nebrojeni su razlozi za posjet zlatnoj Slavoniji. Svaki kutak je poseban i drugačiji, a svaki će Vas osvojiti svojom osobnošću i raznolikošću.

A ljudi – e oni su posebna priča. Toplog srca i gostoljubivi, spremni svakom putniku namjerniku pomoći i ugostiti ga. Gastro i eno ponuda takva je da nitko ne može odoljeti, pa gosti nerijetko kažu da se u tom kraju udebljaju i nakon samo kratkog boravka. Domaćini se svojski trude da gosti isprobaju nadaleko poznate delicije. Smještaj nije nikakav problem jer minulih je godina otvoreno mnogo OPG-ova koji imaju i smještajne kapacite, tu su i kampovi, kuće za odmor…svakome na izbor i za sve ukuse. Kad jednom dođete, vratit ćete se sigurno jer steći ćete prijatelje koji će Vas uvijek dočekati punog srca.

Teško da možete pogriješiti s odabirom bilo koje slavonske destinacije za ispunjavanje vikenda. Nepregledna prostranstva, miris kulena i fiš paprikaša, sve to začinjeno dobrom kapljicom vina i nezaboravnim pogledima na zlatna polja. Drugim riječima Doživite domaće u najboljem ruhu i istražite ruralnu Hrvatsku.

Sadržaj nastao u suradnji s HTZ-om.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije