Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Minusi na računu

Život na rate mnogim građanima zbog kredita neizbježan

'kartice2_ros_bih_020410'
'Photoshop'
22.07.2010.
u 10:04

Zanimljivo je i to da je kartica kao platežno sredstvo najbolje prihvaćena u Zagrebu, Dalmaciji i Istri, a Ličanima i Slavoncima draže je trgovati – gotovinom.

Kad je šoping posrijedi, muškarci su mnogo racionalniji, teže posežu za novčanikom i spremniji su prespavati odluku prije nego što se odluče na kakvu kupnju. Žene su pak mnogo spontanije i lakše posežu za novčanikom, točnije kreditnom karticom. Upravo se kreditnim karticama i njihovim korištenjem bavilo posljednje istraživanje Master Indeksa koje je na tisuću ispitanika u dobi od 18 do 55 godina proveo GfK.

Stežu remen i zadužuju se

Ispostavilo se da žene na karticu kupuju uglavnom kozmetiku i robu široke potrošnje, a muškarci peglaju uglavnom kad su posrijedi veće investicije – kupnja elektronike, namještaja ili pak plaćanje benzina. No kako se borimo s teškom krizom, većina je građana srezala troškove, a pao je i donji prag za plaćanje plastikom.

Znakovito je da, uglavnom pritisnutih krizom, čak 76 posto svih kartičnih transakcija povezano s plaćanjem hrane i pića.

Zanimljivo je i to da je kartica kao platežno sredstvo najbolje prihvaćena u Zagrebu, Dalmaciji i Istri, a Ličanima i Slavoncima draže je trgovati – gotovinom.

Budući da je čak polovini građana opao životni standard, mnogi su stegnuli remen, a mnogi su se i zadužili. Tako se 53 posto građana koristi dopuštenim minusom po tekućem računu, ali se nadaju i da će se za dvanaest mjeseci popraviti stanje – i u državi i na njihovim računima. Mnogima su pak kartice jedini način preživljavanja pa obročno kupuju i špeceraj. Ekonomistica Petra Sabol jedna je od njih.

Iz šupljeg u prazno

Naime, prije tri godine kupila je stan i automobil, na kredit dakako. U međuvremenu joj se plaća smanjila, kamate narasle, suprug je ostao bez posla, a prije godinu i pol obitelj im se povećala za još jednog člana – kćer Miju. Kako je Petra bila na rodiljskome, standard im se, kaže, dodatno srozao.

– U početku je sve bilo super, dobro smo se nosili s ratama kredita i odlučili opremiti stan novim namještajem, kupovali smo obročno sve novo, sve skupo, imali dvije dobre plaće i mogli smo sebi to priuštiti. Međutim sad, otkako suprug ne radi, ne uspijevamo sve poplaćati pa doslovno pretačem iz šupljeg u prazno. Platim račun jedne kartice pa se ponovno zadužim da bih platila drugi – kaže Petra i napominje da je takve “pretumbacije” na mjesec stoje još oko tisuću kuna kamata, ali ističe da nema izbora.
– Dospjeli smo u bezizlaznu situaciju, a kako kredit pojede svu gotovinu, ne preostaje mi drugo nego da prehranjujem obitelj plaćajući karticama.

Mnogi su se i zaigrali karticama. Naime, britansko je istraživanje pokazalo da većina ljudi više troši ako plaća karticom jer nemaju osjećaja koliko im novca curi kroz prste.

Ključne riječi

Komentara 5

ST
sttipe
22:05 22.07.2010.

problem je sta nam vlast 95%prirodnih resursa ne aktivira..cuva ih za strance..u nas gospodarski slom,za kupit zvake triba popunit 9 formulara i od toga 7 dozvola..pusta dobra leze neiskoristena,mi crkajemo od gladi..stranac upravlja drzavom priko lutaka na koncu i gleda da mu sta manje vode popijemo..

BO
boston
14:16 22.07.2010.

Ovaj clanak je prica za sebe, svaki je komentar suvisan. Stan na kredit, auto na kredit, namjestaj na kredit. Sigurno je i klopa na karticu. Normalna stvar da kriza dolazi...

MO
morana
15:44 22.07.2010.

Kupili stan, auto, novi namještaj, \'sve obročno i sve novo\' i \'mogli smo sebi to priuštiti\'. Ako ste sve to kupovali obročno, očito si niste to mogli priuštiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije