Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Život makaki majmuna u Koruškoj

Samo nekoliko sati vožnje od Zagreba, pokraj Villacha, nalazi se jedinstven rezervat
16. lipnja 2016. u 13:43 0 komentara 1298 prikaza
majmun

 Makaki majmuni žive na obroncima planine Atlas u Maroku, okolici Gibraltara, Madagaskaru, a onamo vas put zasigurno neće tako skoro navesti. No doživjeti susret s ovom jedinstvenom vrstom majmuna moguće je u obližnjoj Austriji.

Nedaleko od Villacha nalazi se rezervat u kojem stotinjak jedinki ove vrste živi posve slobodno na brežuljku koji je postao njihov dom još 1976. godine kada je rezervat osnovan. Neki su došli iz zooloških vrtova, neki iz drugih rezervata makaki majmuna, a ta majmunska zajednica već ima i nekoliko generacija podmlatka. Kako žive majmuni, doznati možete od čuvara koji će vas provesti kroz park, a doživljaj je zaista jedinstven. Ne očekujte atrakcije ni ekshibicije jer nije riječ o dresiranim životinjama, već o majmunima koji žive u okruženju vrlo sličnom njihovu prirodnom na sjeveru Afrike. I po klimi i po biljnim vrstama koje u parku rastu. Čuvari posjetitelje provode kroz park u manjim skupinama pa tako imate prilike čuti sve o hijerarhiji među majmunima, vođama i njihovim pravilima – tko i zašto prvi jede, smiju li mlađi majmuni pristupiti hranilištu kada i stariji...

Makaki majmuni spavaju na granama stabala na visini od 20-ak metara, a hrane se isključivo voćem i povrćem te ponekim insektima. Neki su od njih vrlo društveni pa se nemojte iznenaditi ako vam požele zaviriti u torbicu, džep ili pružiti ruku. No nipošto nemojte inicirati kontakt. Jedina valuta koju poznaju i jezik koji priznaju jest – hrana. No ona koju im daju timaritelji. Dođete li pak u priliku da vam majmun pristupi, pogladi vas po kosi i poželi ‘prošetati’ prstima po tjemenu, dopustite mu. Neće vam učiniti ništa loše jer je to njegov način da pokaže interes za uspostavu kontakta i prijateljstva. Dakako, očekuje i povratni tretman. Makaki majmuni vrsni su plivači, a u parku je malo jezero.

Ne ulaze u njega kako bi se okupali, već u potrazi za hranom, korijenjem biljaka ili da bi se rashladili. I to ne kada koji želi, već isključivo nakon što to učini najviše rangirani majmun u blizini. Tek tada ostali mogu u vodu. Na poučnim stazama vodiči kroz park pokazat će poligone za testiranje inteligencije, ali i majmunski podmladak. Park je otvoren svaki dan od 9.30 do 18.30 ljeti, tura traje oko 45 minuta. Cijene su od 6 eura za malu djecu do 12 za odrasle, a obitelji i grupe imaju popust.

savjet plus:    Izbjegavajte duge poglede... jer makaki majmuni fiksiranje doživljavaju kao poziv na borbu. No pogledati u oči možete ih . Ne hranite majmune jer njihovi čuvari jedine su osobe od kojih će uzeti hranu. Nova hrana može im naštetiti i ugroziti ih         •     

Svadbeni video Vinka Grgića
RASKOŠNO IMANJE
Svadbeni video otkrio u kakvom luksuzu živi Vinko Grgić, osumnjičeni iz afere Janaf
Kotiga i Ribafish: Najbolje ribe su na istoku!
HEDONIZAM
Kotiga i Ribafish: Najbolje ribe su na istoku!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.