Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo otkriće

Zika virus prenosi se i spolnim putem, prvi slučaj zaraze u Danskoj

visur i pandemija
Foto: Shuttershock
27.01.2016.
u 11:40

Zika virus "posijao je" strah diljem Latinske Amerike, a sada stiže i novo zastrašujuće otkriće - osim komaraca, može se prenijeti i spolnim putem, upozoravaju stručnjaci.

Virus Zika koji se širi po Sjevernoj i Južnoj Americi, može se prenijeti i tijekom spolnog odnosa, smatraju stručnjaci.

Zika virus "posijao je" strah diljem Latinske Amerike, a sada stiže i novi strah - osim komaraca, može se prenijeti i spolnim putem, upozoravaju stručnjaci. Istraživanja pokazuju da se virus može se naći u spermi, iako su ti slučajevi zaraze rijetki, piše New York Times. 

Stručnjak za insekte na Sveučilištu Colorado,  Brian Foy, otkrio je da se zarazio Zika virusom u ruralnom Senegalu 2008, i vjeruje da je zarazio svoju suprugu nakon što se vratio u Sjedinjene Države.

Za 9News je ispričao da je sa suprugom imao spolni odnos prije nego su se pojavili simptomi zaraze, a n itko od njegove djece nije se zarazio. Činjenicu da se djeca nisu zarazila, a njegova supruga jest povezao je sa spolnim odnosom kao načinom prijenosa zaraze njegovoj supruzi. 

Stručnjaci stoga preporučuju i da se osobe koje sumnjaju na zarazu suzdrže od nezaštićenih spolnih odnosa  uz napomenu kako je Zika virus posebno opasan za trudnice jer kod djece uzrokuje deformaciju, odnosno sindrom male glave kod novorođenčadi - mikrocefaliju. 

Zaraženi i u Danskoj

Svjetski mediji prenose informacije o prvom slučaju zaraze Zika virusom u Danskoj. Informaciju su potvrdili iz bolnice Bolnica u Aarhusu na zapadu Danske gdje su testovi na Zika virus pokazali  pozitivnim kod muškarca koji se vratio s puta iz središnje i južne Afrike, javlja Independent. 

>>Zika virus prijeti trudnicama

>>Zika virus nova je epidemijska prijetnja: Stotine tisuća ljudi moglo bi biti zaraženo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije