Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Ljubav & veze

Ženama u Hrvatskoj kondom draži od pilule koja štiti od karcinoma!

Žene se u Hrvatskoj upuštaju u prvi seksualni odnos s prosječno 18 godina, a do sada su prosječno imale 3,5 partnera i sedam spolnih odnosa u posljednjih mjesec dana.
26. svibnja 2010. u 18:00 26 komentara 171 prikaza
tableta

Čak 78 posto žena zadovoljno je svojim seksualnim životom, dok istodobno 35 posto njih ne koristi nikakvu kontracepcijsku metodu, pokazali su rezultati ankete koju je, u povodu obilježavanja 50 godina kontracepcijske pilule za Bayer Schering Pharmu provela agencija Ipsos Puls. Kad je u pitanju kontracepcija, žene u Hrvatskoj najviše koriste kondome (30 %), kontracepcijske pilule (16 %) i prekinuti snošaj (12 %). 

Prvi seks sa 18 godina 

Prvi seksualni odnos imaju prosječno s 18 godina, a do sada su prosječno imale 3,5 partnera i sedam spolnih odnosa u posljednjih mjesec dana. Način na koji doživljavaju svoju seksualnost izrazito je pozitivan (83 %); one se dobro osjećaju u svojoj „seksualnoj koži“ (77 %). Slažu se da bi trebalo uvesti seksualni odgoj i edukaciju u hrvatske škole (82%). 

Pomaže aknama i PMS-u 

- Hormonalna je kontracepcija oslobodila generacije mladih žena i potaknula istraživanje vlastite seksualnosti. Omogućujući im kontrolu nad reproduktivnim organima, nova je kontracepcija otvorila prostor ženskoj neovisnosti - rekao je prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer, dok je doc. dr. sc. Dinka Pavičić-Baldani ustvrdila da velik broj žena ne zna za najveću prednost kontracepcijskih tableta, a to je smanjenje učestalosti karcinoma jajnika i sluznice maternice. 

- Zanimljivo je da 2006. većina žena nije znala niti jednu dodatnu prednost kontracepcijskih pilula, dok je danas velik broj upućen u dobrobiti glede regulacije ciklusa, smanjivanja predmenstrualnih tegoba i pozitivnog učinka na akne - istaknula je D. Pavičić-Baldani. U povodu obilježavanja 50 godina kontracepcijske pilule provedeno je istraživanje na uzorku od tisuću žena u Hrvatskoj, u dobi od 18 do 35 godina starosti.

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • rane312:

    Ovo ja placen dekst od farmaceutske kompanije. Vecernji list obmanjuje javnost sa ovime. Indirektno se zeli reci ne koristite kondome vec gutajte pilule i sto vas briga dali cete zaraditi kakvu spolnoprenosivu bolest. Neka je sram onoga tko je ovo ... prikaži još! napisao i onoga tko je dopustio da se to ovako objavi. Koja je poruka mladima ovdje??? Dali vas briga uopce za to??? Imate li vi i malo skrupula ?? Strasno,i neka ovaj tekst administrator obrise ali ja cu ga opet napisati pa makar morao svaki dan otvarati novi nick i 20 puta. Sramite se !!!!!!!!!!!!

  • than:

    A sto u tim anketama nikada nema o tome koliko je osoba pokupilo neku spolnu bolestinu ? Da se ne zavaravamo - niti kondomi ne stite od toga, samo smanjuju sanse.

  • zaba:

    tako izjavljuju doktorice. a to je zato što dobivaju poklone, darove, večere, izlete, i još nešto..... od bayera i sličnih. farmaceutska industrija=kriminal sprega doktora i farmaceuta=isto