Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a nisu ni previše razvikane

Želite u prostor unijeti neko novo zelenilo? Razmislite o ovim biljkama koje ne traže mnogo...

shutterstock
22.09.2023.
u 07:00

Ako ste pomalo umorni od uvijek istih koje viđate na društvenim mrežama, pogledajte ovih nekoliko manje poznatih biljčica koje su izvrsne kao dekor i lake za održavanje.

Pencil Succulent ili Tirucalijeva mlječika (lat. Euphorbia tirucalli) je sukulent neobičnog izgleda jer podsjeća na hrpu olovaka koje vire iz malene posude. Riječ je o biljci koja voli sunčevu svjetlost i sobnu temperaturu između 25-30˚C (nije preporučljivo da padne ispod ispod 10˚C), no može podnijeti i dosta zanemarivanja, pa ako često putujete, mogla bi biti izvrsna za vas. Budući da su ovakvi sukulenti tehnički porijeklom iz pustinje, idealno mjesto za njih bilo bi tik uz prozor, no prilično su otporni pa će preživjeti i uz neizravno svjetlo. Velika prednost ove biljke je to što joj treba minimalno zalijevanja, a nedostatak je to što kućne ljubimce treba držati podalje jer za njih može biti otrovna.

🌿 Tirucalijeva mlječika (lat. Euphorbia tirucalli / eng. Pencil Cactus)- pripada sukulentima a voli položaj sa direktnom...

Gepostet von Iris MBM Vrtni centar am Dienstag, 26. März 2019

Donkey's Tail ili Burro's tail još je jedan jedinstveni sukulent sa listovima u obliku suza koje padaju...  Kada je mlada, ova biljka ima sitne mesnate listove, ali ako joj pružite pravu njegu, izrast će u veliku viseću biljku s dugim debelim stabljikama i zeleno-žutim listovima. Lako se uzgaja i razmnožava, a dolazi iz Meksika ili Hondurasa, gdje proizvodi stabljike duge do 60 cm. 

Donkey's Tail Sedum has rows of fleshy, tear-drop-shaped leaves that are blue-green. It's best to choose a sunny spot to...

Gepostet von Lanoha Nurseries am Mittwoch, 13. September 2023

Zato ju je dobro uzgajati u visećoj teglici kako bi se stabljike i listovi nesmetano spajali i njihova ljepota dolazila do izražaja. Stabljike i lišće prekriveni su tankim slojem voska, a cvjetovi su specifične grimizno crvene boje. Voli svijetla mjesta i što joj se više svjetla da, to će biti sretnija. Tijekom proljeća i ljeta može se postaviti na prikladno vanjsko mjesto, a kao i većina sukulenata, ne voli previše vode. Preporučuje se zalijevanje odozdo u tanjurić. Dobro podnosi suhi zrak i ne zahtijeva orošavanje, te je sigurna i za držanje u blizini ljubimaca.

Billy Balls ili Craspedia globosa je biljka sa žutim kuglastim cvjetovima vrlo egzotičnog izgleda koji se sastoje od velikog broja cjevastih cvjetova usko stisnutih jedan uz drugog.  Biljka voli toplinu i ne podnosi propuh i hladno vrijeme, a usprkos činjenici da savršeno podnosi vruću klimu, treba stalno zalijevanje, no ne smije doći do sakupljanja vlage.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by eM knits (@em.knits)

Osim toga ne traži previše njege i može se zasaditi i u vrtu kao jednogodišnja biljka, a čak i u uvelom obliku njezino cvijeće zadržava svoju atraktivnost i ne mrvi se, zbog čega se često koristi u pripremi suhih buketa.

Sedam savjeta uz koje će sobne biljke uspješno preživjeti svaku zimu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije