Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mali trik

Želite li biti sretniji? Prestanite pričati o svojim problemima

tuga
Thinkstock
28.12.2012.
u 11:00

Kada uvjerimo sami sebe da naši postupci i ponašanja nemaju utjecaj koji želimo, prekidamo sa svime i postajemo pasivni i bespomoćni...

Imate li problem, normalna je reakcija da ćete se nekome požaliti. No želite li biti sretniji, stručnjaci savjetuju da trošite manje vremena pričajući o svojim problemima. I upadate u začarani krug. Jer, što se više netko žali, manje su šanse da će riješiti problem, a nastavit će se loše osjećati.

- Osjećamo li se nezadovoljno ili frustrirano uvijek ćemo reagirati na ljudski način - žalit ćemo se. Tako se žalimo na velike i male stvari i to vrlo često. To nikoga ne čudi. No ono što iznenađujuće je da, iako ulažemo ogromnu količinu vremena u jadanje, sve je to uzaludno. Jer time ništa ne radimo da bismo riješili problem zbog kojeg se žalimo - kaže psiholog Guy Vinch za PshologyToday.

Vinch to naziva "usvojena bespomoćnost" odnosno psihološko stanje u kojem ljudi vjeruju da nemaju kontrolu nad svojim okruženjem.

- Kada uvjerimo sami sebe da naši postupci i ponašanja nemaju utjecaj koji želimo, prekidamo sa svime i postajemo pasivni i bespomoćni - objašnjava Vinch te dodaje da to ne znači da sve emocije treba zadržavati u sebi. Naprotiv, nema ničeg lošeg u tome da se oslobodite malo pritiska požaleći se prijatelju, ali pokušajte postići onu finu granicu. Možda vam pomogne da se na par trenuraka zamislite u njegovoj situaciji i koliko informacija on može "primiti". Tako ćete izbjeći spiralu negativnosti koja vas vuče prema dolje. Umjesto jadanja unesite malo više zahvalnosti u svoj život jer je to jedna od najmoćnijih metoda podsticanja sreće.

 

Komentara 1

LI
liliZG
12:14 28.12.2012.

slažem se, konačno jedan suvisao članak..................sjetimo se svi prijatelja koji konstantno kukaju zbog nečega, taman se riješe jedne kuknjave i već pronalaze drugu.....u njihovu društvu nije nimalo zabavno a vremenom postaju predmet izbjegavanja........što izaziva još veće kukanje......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije