Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zelena oaza baštine

Zeleno srce Hrvatske HTZ
Foto: Zvonimir Gerber
1/11
PR
Autor
PR članak
29.04.2015.
u 09:15

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend

Zeleno srce Hrvatske zaista je primjeren naziv za živopisan krajolik grada Karlovca i njegove okolice. U ovom su raskošnom bogatstvu livada i šuma čak i rijeke koje teku plodnim dolinama toga kraja- zelene. No nije samo srce ono što ovaj kraj čini toliko privačnim i vrijednim upoznavanja, već je to njegova duša.

Ovaj je kraj toliko pristupačan i blizu svima da ga rijetki u stvari primjećuju i posjećuju. Svima je na putu, a nikome uz put. Onome tko, međutim pokaže volju i zanimanje te radoznalo zastane ovdje makar na trenu, otkrit će raskoš svoje skrivene ljepote.

Biciklom iznad rijeke

Zeleno srce Hrvatske najzelenije je u proljeće. To je vrijeme kada je i najugodnije i najljepše upoznati se s ovim krajem vozeći bicikl. Stotine kilometara staza za brdski biciklizam, a isto toliko za one koji su skloniji asfaltu na raspolaganju su sportašima, ali i običnim rekreativcima. Kada o nekom kraju ne znaš mnogo, kao što je ovdje bio slučaj samnom, najbolje je prepustiti se onima koji znaju. Tako sam se na svom brdskom biciklu, prigodno obojanim u zelene nijanse, pridružio dvojici karlovačkih biciklističkih zanesenjaka na dvosatnoj vožnji od Gorice Lipničke do Starog grada Dubovca iznad Karlovca. Ako me pitate gdje smo i što smo točno prošli, ne bih znao reći.

Gotovo sigurno ne bih znao niti ponoviti tu zanimljivu turu. Međutim dobro znam što sam vidio i koliko me se dojmila ta kratka, ali intenzivna vožnja. U tih dvadesetak kilometara bili smo gotovo sami u prekrasnoj prirodi. Vidjeli smo veliko stado ovaca kako mirno pase. Nekoliko smo puta prelazili rijeke i potoke preko različitih zanimljivih mostova i mostića. S brežuljka na brežuljak izmjenjivali su se divni pogledi i pejzaži, a vrhunac je bio izlazak iz šume pred sam dvorac Dubovac. S vidikovca njegove najviše kule, pruža se jedinstven pogled na Karlov grad. Iako sam bio oduševljen ovom intenzivnom vožnjom, ponosni domaćini uvjeravali su me kako još nisam vidio gotovo ništa. Učinilo mi se kako je najbolje ne vjerovati im. Prvom sljedećom prilikom radije ću to sam provjeriti.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

  1. Posjet Karlovcu, gradu na četiri rijeke, koji je sagrađen u 16. stoljeću kao vojna utvrda jedinstvenog zvjezdolikog tlocrta. Danas je Karlovac grad susreta, a oko renesansnih bedema su uređeni glasoviti perivoji, aleje, promenade i vrtovi koji se i danas nižu u obliku zvijezde, čuvajući tako povijesni oblik grada.
  2. Vožnju biciklom kroz pitoreskne zelene brežuljke razgranatom mrežom biciklističkih staza i posjet impresivnim utvrđenim gradovima iz doba turskih ratova. Debele zidine starih gradova Dubovca, Ribnika i Ozlja vratit će vas u burnu prošlost nekadašnje Vojne Krajine.
  3. Kupanje, sunčanje i veslanje u kanuu ili kajaku na nekom od lijepo uređenih izletišta na zelenim rijekama Kupi, Dobri, Korani ili Mrežnici, uz kušanje tradicionalnih domaćih kulinarskih specijaliteta.
  4. Posjet srednjovjekovnom gradu Ozlju, ugniježđenom na visokoj stijeni nad desnom obalom Kupe. Veslanje u kajaku ili kanuu pitomom rijekom podno ozaljske litice do obližnje Munjare grada Karlovca sagrađene u obliku neoklasicističkog dvorca, nezaboravan je doživljaj.
  5. Vožnju vinskom cestom od Vivodine do Vrhovca i kušanje vrhunskih vina uz bogatu ponudu domaćih jela u nekom od vinskih podruma i obiteljskih gospodarstava gostoljubivih domaćina.

JESTE LI ZNALI

  • Da osim Karlovca još samo dva grada u Europi imaju tlocrt u obliku šesterokrake zvijezde - Palmanova u Italiji i Novy Zamky u Slovačkoj.
  • Da je Ribnik jedan od rijetkih hrvatskih primjera nizinske vodene utvrde, tzv. Wasserburga. Njegovi tadašnji stanovnici mogli su u slučaju opasnosti zatvoriti korito potoka, čime bi nastalo malo jezero, odnosno ribnjak, a sama utvrda postala bi otok.

Piše:
Danijel Lacko, HTZ

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?