Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji list, magazin Ordinacija i portalzdravlje.hr u novom projektu:

Zdravstvena pismenost – točne i dostupne informacije o zdravlju za sve

Zdravstvena pismenost
Pixabay
30.01.2023.
u 14:58

Na uvodnoj konferenciji projekt će prestaviti medicinski stručnjaci, predstavnici pacijenata, a važnost zdravstvenog opismenjavanja istaknut će i ministar zdravstva, izv.prof.dr.sc. Vili Beroš

Zdravlje svakog pojedinca nacionalni je resurs, ima univerzalnu vrijednost i ne poznaje granice. Odgovornost u tome imamo doslovno svi. Struka pruža svoje znanje i rad, administracija stvara uvjete, a u konačnici svatko od nas donosi i vlastite izbore kojima utječe na svoje te zdravlje bližnjih. Utemeljene i vjerodostojne informacije te podaci iznimna su pomoć i putokaz u donošenju tih izbora i odluka.

Pri tome je nezamjenjiva uloga medija koju projektom Zdravstvena pismenost postavljaju i pokazuju partnerski Večernji list, magazin Ordinacija i portalzdravlje.hr. Nećemo donositi sud i zaključivati o razini naše nacionalne zdravstvene pismenosti na temelju epidemioloških podataka. Preuzeli smo odgovornost ukazivati te svojim angažmanom povoljno utjecati na te podatke koji pokazuju "zdravlje nacije".

A oni nam godinama kazuju da se u ovoj zemlji umire od kardiovaskularnih te onkoloških bolesti i kako smo skloni rizičnom ponašanju, poput pretjeranog konzumiranja alkohola, pušenja i fizičke neaktivnosti. Kroz projekt Zdravstvena pismenost okupili smo i ujedinili sve ove nabrojane uloge i njihove nositelje jer je zdravlje svima nedvojbeni prioritet. Imati dostupnu utemeljenu i validiranu informaciju o zdravlju, izvor tako vrijednih uputa - cilj je koji smo postavili.

Korak na tom putu uvodna je konferencija istoimenog naziva koja će se održati u Zagrebu 31. siječnja gdje ćemo predstaviti projekt.

Uz brojne medicinske stručnjake, predstavnike pacijenata i njihovih udruga, važnost zdravstvenog opismenjavanja istaknut će i ministar zdravstva, izv.prof.dr.sc. Vili Beroš.

Aktualna zdravstvena administracija uostalom ovu je temu prepoznala njezinim postavljanjem u samu reformu zdravstva. Točna i dostupna informacija o zdravlju stoga nikad nije imala veću vrijednost, a mi kao mediji pokazujemo kako nikad nismo imali ovako velike mogućnosti da je odgovorno i podijelimo. Jer kako je uostalom i veliki Andrija Štampar poručio – zdravlje je za sve.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije