Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravo rješenje

Zdravije voće i povrće iz zamrzivača? Ako ga ispravno zamrznete, bit će zdravije nego iz dućana

Gorenje
Foto: PR
1/3
19.06.2018.
u 23:37

Istraživanja su pokazala da pojedino zamrznuto voće i povrće može zadržavati više hranjivih tvari nego svježe koje je već nekoliko dana izloženo procesu propadanja na visokim temperaturama

Nitko ne voli gledati svježe jagode, trešnje, borovnice ili bilo koje druge zdrave svježe namirnice kako propadaju. Uživamo u ljetu zbog obilja sezonskog voća i povrća svakoga dana, no ponekad ih jednostavno ne stignete sve pojesti.

Zamrzavanje u zamrzivaču omogućilo nam je da u svojem omiljenom voću i povrću uživamo u svako doba godine, a nove tehnologije zamrzavanja omogućuju nam da zamrzavanjem očuvamo sve ove dragocjene namirnice u istom stanju u kojem smo ih zamrznuli - drugim riječima, da u njima očuvamo istu količinu vitamina i nutrijenata koje su imale u trenutku kada su ubrane.

Već su dobro poznata istraživanja koja su pokazala da su neke vrste povrća, primjerice brokula i mrkva, zamrznuta zadržala mnogo više vitamina C, beta karotena i polifenola nego isto to svježe povrće koje je odstajalo nekoliko dana na otvorenom i već otpočelo s procesom propadanja i truljenja.

No kada zamrzavate, važno je pridržavati se nekih pravila kako bi vaše zamrznuto voće i povrće, ali i meso i druge namirnice, u svojem zamrznutom stanju zadržale sve svoje vitamine i minerale. Jedna od tih pravila je da voće i povrće zamrzavate kada su na vrhuncu zrelosti. Nemojte čekati nekoliko dana tijekom kojih će gubiti svježinu, okus i zdrave sastojke, nego čim kupite svježu hranu pokušajte rasporediti koliko je možete potrošiti u kratkom roku, a višak zamrznite.

Jednako tako, kada zamrzavate namirnice i hranu, pazite da budu dobro zapakirani, a na paketiću napišite o kojoj je vrsti namirnice riječ te je zatim odložite na mjesto predviđeno upravo za tu vrstu namirnica. Tako ćete izbjeći prekapanje po zamrzivaču dok vam se smrzavaju ruke, vrata od zamrzivača neće biti bespotrebno dugo otvorena, i točno ćete znati što ste kada zamrznuli i do kada te namirnice najbolje iskoristiti.

Isto vrijedi i s polugotovim ili gotovim obrocima. Njih treba uredno zapakirati u porcije za jedan obrok i označiti, pa će vam tako uvijek pri ruci biti zdravi i brzo gotovi ručak ili večera, upravo u onoj količini koja vam je potrebna.

Jedna od neželjenih posljedica zamrzavanja u škrinji jest takozvana frostacija, odnosno nakupljanje inja i sitnih kristalića leda, koje često može poprimiti pomalo neugodan miris i okus. Moderne tehnologije zamrzavanja koje uključuju cirkuliranje hladnog zraka onemogućuju nakupljanje leda i održat će vaše voće i povrće u istom stanju i do 12 mjeseci.

Razvoj moderne tehnologije omogućio nam je da izbjegnemo nakupljanje kristalića leda i samim time zaboravimo na mukotrpno odleđivanje zamrzivača kako bismo ga očistili i u njemu napravili mjesta. Gorenje je za svoju liniju hladnjaka-zamrzivača razvilo tehnologiju No Frost koja se bazira na učinkovitom strujanju hladnog zraka koja uklanja vlagu iz zamrzivača i tako sprečava njezino nakupljanje u unutrašnjosti zamrzivača i na hrani. Dodatno, Gorenje hladnjaci-zamrzivači imaju funkciju FastFreeze koja omogućava zamrzavanje hrane na temperaturi od -24°C kako bi se sačuvalo što više hranjivih tvari u namirnicama. Nakon 48 sati funkcija se automatski isključuje i vraća na ranije namještenu temperaturu.

Sadržaj omogućuje Gorenje

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije