Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
6 ključnih smjerova

Zdravi trendovi koje ćemo slijediti u 2017. godini

Japanska kuhinja
Foto: Shuterstock
09.01.2017.
u 13:14

Nutricionistica Darija Vranešić Bender otkriva što nas čeka kada su u pitanju prehrana i zdravlje

Kako ćemo se brinuti o svom zdravlju u novoj godini kada je riječ o prehrani? Što ćemo jesti, kako ćemo se hraniti i što izbjegavati u odnosu na prošlu godinu? Odgovore na ta pitanja potražili smo od nutricionistice Darije Vranešić Bender. Hrvati se sve više brinu o zdravom načinu života i prehrani, trude se otkrivati nove zdrave namirnice i informiraju se o njihovu podrijetlu.

Toliko spominjano maslinovo ulje i u ovoj godini bit će nezaobilazna zdrava namirnica koju je poželjno redovito koristiti u kuhinji.

Prošla godina bila je godina mahunarki, i to s razlogom, a i ove godine ih svakako uvrstite u prehranu jer imaju brojne dobrobiti za ljudski organizam. Ako već niste, svakako iskušajte japansku kuhinju i uživajte u njoj te ništa manje ne brinite o podrijetlu svih namirnica koje konzumirate.

Nutricionistica Darija Vranešić Bender napominje da će trend organske hrane i dalje rasti.

Moderna (zdrava) prehrana uključuje i smanjenje unosa soli i šećera pa je poželjno upustiti se u avanturu isprobavanja novijih, zdravih sladila poput stevije ili pak šećera od breze.

1. Japanska kuhinja

Sushi, wok i ostale karakteristične delicije japanske i općenito orijentalne kuhinje dobivaju sve više poklonika među hrvatskom populacijom. Dobro je znati i da takvu prehranu podupiru znanstvena istraživanja, a ove godine objavljena je studija u British Medical Journal koja je pokazala da Japanci koji se pridržavaju nacionalnih smjernica o tradicionalnoj japanskoj prehrani (s bogatstvom riže, povrća, ribe i soje) imaju 15% nižu stopu smrtnosti u odnosu na njihove sunarodnjake koji se ne drže tih pravila.  

2. Vitamin D 

 Veliki interes i svijest o značaju nedostatka vitamina D u populaciji rast će i dalje u 2017. godini. Brojne populacijske skupine mogu imati posebne koristi od primjene vitamina D u dodacima, a to su poglavito osobe koje žive u područjima s malo sunčanih sati, osobe starije dobi, kronični bolesnici, osobe na terapiji kortikosteroidima i antiepilepticima, dojenčad, djeca, trudnice i dojilje.     

3. Zdrave masti

 Dragocjeno maslinovo ulje ove je godine dobilo još jednu potvrdu kroz veliko istraživanje provedeno na sveučilištu u Barceloni – pokazalo se da osobe koje pretežito konzumiraju maslinovo ulje imaju poželjniju tjelesnu težinu. Uz sve blagodati koje nam maslinovo ulje pruža, pravo kvalitetno maslinovo ulje zasigurno ostaje na tronu i u 2017. godini. Protekla godina bila je dobra za maslinare, pa i ove godine možemo očekivati vrhunska ekstradjevičanska maslinova ulja na našim stolovima. Istodobno, i dalje raste interes za različitim vrstama masnoća i sjemenki (poput chia sjemenki, bučina, repičina, lanenog, konopljina i kokosova ulja).     

4. Sigurnost hrane

Moderni potrošači žele imati što više informacija o hrani koju jedu i o tome kako se ta hrana proizvodi. Akcije koje su provedene u 2016. godini usmjerene su na povećanje sigurnosti hrane koju jedu hrvatski potrošači. Trend organske hrane i dalje će rasti, a s vremenom bi se mogli pojaviti i trendovi o održivosti, fair-tradeu i očuvanju okoliša.     

5. Mahunarke

 Godina koju smo ispratili bila je godina mahunarki, a proglasio ju je FAO (Food and Agriculture Organization) – organizacija koja se bavila promicanjem mahunarki u suradnji s vladama, raznim organizacijama i drugim bitnim dionicima. Cilj je bio povećati svijest javnosti o nutritivnim prednostima mahunarki koje čine bitnu kariku u održivoj proizvodnji hrane, a ujedno predstavljaju nutritivno vrijedne namirnice. Najpoznatije kulture poput graha, graška, boba, leće, slanutka i soje stoljećima prehranjuju obitelji niske kupovne moći. Mahunarke imaju visok udio proteina, a i cijena mu je pristupačnija u odnosu na meso. Krasi ih uistinu fascinantan nutritivni sastav zbog čega imaju povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje. Stoga je pravi epitet za mahunarke najbolji „value for money“, odnosno nenadmašan omjer cijene i nutritivne kakvoće. Trend pripreme i primjene raznih mahunarki u različitim oblicima zasigurno će se nastaviti i u 2017. godini.     

6, Smanjen unos šećera i soli

Dodani šećer smatra se jednim od važnijih problema moderne prehrane. Rezultati brojnih istraživanja pokazali su da prehrana bogata jednostavnim šećerima negativno djeluje na zdravlje. Zbog toga se sve više osoba odlučuje na različita sladila, poput stevije, a najnoviji trend je šećer od breze koji prirodno sadrži ksilitol – sladilo koje ujedno djeluje protiv karijesa.

Osim šećera, u fokusu je i sol te se nastoji smanjiti unos soli, što je u skladu i s našom nacionalnom strategijom i trendovima u prehrambenoj industriji. Istraživanja sustavno pokazuju da je povećan unos soli odgovoran za veći rizik prijevremene smrti, najčešće zbog tihog ubojice hipertenzije.     

>>Volite li jesti jabuke? Žalit ćete što ovo niste znali ranije...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije