Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dojenje (ni)je bauk

Zbog nelagode dojenja u javnosti mame ranije odluče prestati dojiti

dojenje
Photos.com
16.10.2010.
u 11:10

Udruga Roda apelira da se prestane s praksom protjerivanja majki koje doje na javnom mjestu.

Trebalo je to, proteklog tjedna, biti uobičajeno zasjedanje Europskog parlamenta u Strasbourgu. Za pravi stampedo pobrinula se talijanska parlamentarka Licia Ronzulli kada je u svoju klupu zasjela skupa sa sedam tjedana starom kćeri Vittorijom na prsima. 

Ovoj 35-godišnjakinji, članici stranke “Narod sloboda” Silvija Berlusconija dosadilo je opetovano agitirati za prava zaposlenih majki bez ikakva odjeka u javnosti, stoga se odlučila na pomalo drastičan čin. U toj namjeri je uspjela: njezine riječi po prvi put su zabilježili mediji od Amerike do Vijetnama. 

Potez jedne majke 

- To nije bio politički potez, bio je to prije svega potez jedne majke koja želi upozoriti da postoje i one majke koje nemaju mogućnost svoju djecu povesti na posao - izjavila je Licia Ronzulli. Među prvima čestitala joj je kolegica iz parlamenta, Njemica Hiltrud Breyer: ona svoju bebu doji na sjednicama na redovnoj bazi. 

Kakva je, međutim, hrvatska stvarnost? Čini se da veći dio javnosti prešutno smatra da je javnom dojenju, baš kao i izlaganju trudničkog trbuha, još uvijek mjesto u privatnoj sferi. Aktivistice iz Udruge Roda svojski se trude da ovaj arhaičan, ali i po zdravlje djeteta štetni stav o jednoj tako prirodnoj aktivnosti zadrže u ropotarnici povijesti, otkamo dolazi. 

- Svakako podržavamo dojenje u javnosti i u tome ohrabrujemo majke. Želimo apelirati na javnost jednostavnom porukom “dojenje je normalno”. Ne kažemo da je tako bolje, ali da je svakako normalno. Osim toga, istraživanja pokazuju da majke koje se ustručavaju dojiti ograničavaju svoje kretanje, izlaske i podoje, ali i da ranije prestaju s dojenjem - upozorila je Ivana Zanze, izvršna direktorica Udruge Roda. 

Istjerao dojilju iz kafića 

Potom se prisjetila nekoliko mučnih slučajeva koji pokazuju koliko smo još daleko od naprednog promišljanja. 

- Poznat nam je slučaj kad je konobar iz jednog zagrebačkog kafića potjerao dojilju s djetetom. Zabilježili smo i slučaj iz Zagorja otprije dvije godine kad je susjed pozvao policiju jer je gospođa dojila dijete u vlastitom vrtu - ispričala je Ivana Zanze, dodajući kako se dojka u nas još uvijek doživljava kao seksualni objekt, a ne izvor hrane djetetu. Na taj način još uvijek razmišljaju i brojne majke. Stoga se neke od njih javljaju na forum Udruge gdje ih onda druge majke savjetuju da, ako im je neugodno dojiti u javnosti, najprije probaju pred ogledalom ili da na svoje prvo javno dojenje povedu prijateljicu ili blisku osobu. 

- I mi im savjetujemo da za izlaske ne odabiru odjeću koja se teško skida, poput haljine. Mislim da nije ni potrebno da kupuju majice za dojenje, to je bacanje novca, dovoljno je podići majicu - kaže Ivana Zanze iz Udruge Roda koja je dosad organizirala tri javna dojenja, na čemu ne misle stati.

Ključne riječi

Komentara 3

SM
smeky
11:27 16.10.2010.

Onom zagorcu koji je zvao policiju treba za to nos potrgat

AS
as55
16:18 16.10.2010.

Budala je uvjek bilo i biti če a i ostat če, pa dojka je dojka sa kojom smo svi u prvim danima našega života odranjeni,zagorcu treba otkinuti ono malo kese što nosi među nogama kada je toliko glup.

Avatar Časna seka
Časna seka
16:39 16.10.2010.

Dojka je stvorena da se koristi, a ne da stoji u ormaru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije