Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podijelili znanstvenike

Zbog liječenja hemofilije prvi put mijenjat će DNK

DNK
Foto: Thinkstock
08.12.2015.
u 08:11

Odluka je izazvala veliku raspravu među vodećim svjetskim stručnjacima, no pobijedili su zagovornici metode promjene DNK

Veliku raspravu i podijeljenost na međunarodnom summitu znanstvenika u Washingtonu, na kojemu su sudjelovali članovi američke, kineske i britanske akademije znanosti, izazvala je odluka o mijenjanju DNK u svrhu borbe protiv bolesti. 

Zagovornici ove ideje bili su na kraju brojčano nadmoćni pa je tako istraživački laboratorij kalifornijskog Sangamo BioSciencesa dobio dozvolu za rad na prvoj tehnici modifikacije CRISPR genoma kako bi se borili protiv bolesti, objavio je znanstveni portal futurism.com.

Otkriće CRISPR/Cas9 sistema zauvijek je promijenilo znanost omogućivši znanstvenicima brzo i efikasno mijenjanje DNK. Cas9 je jedan od enzima koji proizvodi CRISPR sustav.

On se veže za DNK na specifičan način i presijeca ga tako da omogućava preciznu manipulaciju lancem.

Sangamo BioSciences dobio je dozvolu da tu tehniku koristi u liječenju hemofilije B, poremećaja koji onemogućava zgrušavanje krvi.

Ovom metodom gen odgovoran za zgrušavanje modificirao bi se i riješio problem koji imaju oboljeli od hemofilije.

Unatoč prednostima metode, velik broj stručnjaka pozvao je na moratorij za takvu vrstu zahvata dok se ne utvrde potencijalne posljedice promjena na genima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije