Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Poznata hrvatska dermatologinja: Koje promjene na koži važno je zapaziti

Razgovor je dio projekta Večernjeg lista i partnera “Hrvatska pregledava madeže” te kroz ovaj razgovor akademkinja Šitum nas educira kako pratiti svoje madeže i napraviti samopregled.
31. srpnja 2020. u 14:00 18858 prikaza
Foto: Shutterstock

Akademkinja i voditeljica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice Mirna Šitum otkrila nam je kako spriječiti bolesti poput melanoma te očuvati kožu, ali i što znače oznake na zaštitnim kremama, koju odabrati te kako ih i koliko često nanositi. Uz to objašnjava kako napraviti samopregled u trenutačnoj situaciji kada se ne preporučuje odlazak u bolnice.

– Kada govorimo o trenutačnoj situaciji, odnosno o epidemiji koronavirusa, ona donosi strepnju među građane. Ne samo da se brinu da ne obole od koronavirusa i zbog neugodnosti koje prate bolest nego i strepe općenito zbog vlastitog zdravlja, a osobito oni koji već imaju određene bolesti i u problematičnom su stanju. No znamo i da je izostajala prava zaštita građana zbog promjene načina rada. Stoga možemo reći da zbog izostanka javnih preventivnih aktivnosti ove godine barem 50 osoba s melanom bit će zanemareno, odnosno neće biti pregledano – otkriva Šitum.

Također otkriva koji su novi rizici oboljenja od melanoma, poput geliranja i sušenja noktiju u UV lampama, ali i objašnjava kako sunce i puni mjesec pomažu kod pregleda i očuvanja kože.

– Ove godine u sklopu naše kampanje ''Euromelanoma'' istaknut je medijski pristup. Naša kampanja govori ovako: Kad na nebu vidite sunce, namažite se ako ste na otvorenom. I drugo: Kad pogledate nebo i vidite puni mjesec, dakle jednom mjesečno, pregledajte svoju kožu. Ta dva centralna nebeska tijela neka vas upozore. Tako ove godine apeliramo na građane da ne zaborave na svoj najveći organ jer je ustanovljen porast zloćudnih tumora odnosno karcinoma svuda u svijetu, pa tako i u našoj domovini – nastavlja Šitum.

VIDEO Pogledajte cijeli intervju s Mirnom Šitum

pasica | Autor :

Pogledajte kako lako izračunati koji SPF faktor vam odgovara:

Sarajevo: Građani svoje maske češće nose kao dekorativni ukras, a ne zaštitu Znojenje i vrućina Maske izazvale iritaciju kože, građani traže pomoć liječnika. Dermatologinja objasnila kako si pomoći Ne pričinjava vam se Ove godine lakše se pocrveni na suncu, a evo i koji je razlog Dermatolozi otkrivaju Ove dijelove tijela svi zaborave namazati, a trebalo bi ih obavezno zaštititi
INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?