Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Ljubav & veze

Zbog infekcije oralni seks može dovesti do pojave raka ždrijela

Bilo koja tjelesna tekućina pa tako i slina može biti medij kojim se prenose HIV, HPV i drugi virusi...
19. lipnja 2010. u 09:25 12 komentara 1577 prikaza
seks
Foto: Thinkstock

Opasnosti od zaraze HPV-om uglavnom su poznate iako upozorenja nikad nije previše. No, mnogi ne znaju da i oralni seks može prouzročiti rak oralne šupljine, preciznije rečeno, rak srednjeg dijela ždrijela (orofarinks). Razlog je tome infekcija HPV-om, virusom koji je u čak 99,7 posto slučajeva uzročnik raka vrata maternice. Prema nekim podacima se tako čak 20-25 posto karcinoma glave i vrata povezuju s HPV-om.

– Već je primijećeno da su HPV pozitivni karcinomi glave i vrata spolno prenosivi. Navedeni rezultati bili su osnova za prijedlog da se masivnije uvede cijepljenje protiv HPV-a u mlađe muške populacije – ističe dr. Davor Džepina iz Poliklinike Džepina.

Iako je prema nekim istraživanjima 82 posto karcinoma usne šupljine uzrokovano pušenjem, a 7 posto konzumacijom alkohola, zanimljivi podaci izneseni su u studiji objavljenoj u stručnom časopisu New England Journal of Medicine. Naime, ženama s većim brojem partnera u vaginalnom seksu prijeti povećana opasnost i od karcinoma orofarinksa. Rizik za nastanak tumora bio je 3,1 put veći u takvih žena, dok je opasnost od karcinoma bila 3,4 puta veća ako je prakticiran oralni seks s većim brojem partnera. “Veći broj” seksualnih partnera znači 26 i više partnera u životu, a “veći broj” partnera za oralni seks je šest ili više partnera u životu.

– Oralnim seksom, kao i bilo kojim drugim oblikom nezaštićenog seksa, mogu se prenositi spolne bolesti. Bilo koja tjelesna tekućina, pa tako i slina, može biti medij kojim se prenose HIV, HPV, virus hepatitisa te drugi. Preporuka je, svakako, upotreba kondoma – upozorava dr. Vladimir Šparac iz Poliklinike Cito.

Osnovno ciljano tkivo za zarazu HPV-om vrat je maternice jer je to najpogodnije tkivo za opstanak, razvoj i razmnožavanje virusa. Upravo zato se HPV češće razvija kod žena. Iako liječnici i mediji neprestano upozoravaju na važnost prevencije i zaštite od HPV-a, prema nekim procjenama, u Hrvatskoj je čak 40 posto žena zaraženo tim virusom. Dodatni je problem to što osoba koja je zaražena HPV-om nema nikakve simptome, a otkriva se tek Papa testom.

– Mjere prevencije karcinoma orofarinksa kao posljedice zaraze HPV-om trebale bi se usmjeriti na uklanjanje rizičnih čimbenika, a to su sprečavanje infekcije HPV-om, rana dijagnostika, sistematski pregledi te smanjenje konzumacije alkohola i apstinencija od nikotina – ističe dr. Džepina.

Dakle, želite li u oralnom seksu uživati bez bojazni od infekcije, obvezno je spolno odgovorno se ponašati: izbjegavajte mijenjanje velikog broja partnera i uvijek se koristite kondomom, posebno ako se prije toga ni vi ni partner niste podvrgnuli testu.

Brodski Varoš: U gnijezdo rode Malene sletio rodan
Slavlje u B. Varošu
Klepetan se vratio Malenoj, Stipa presretan: Naša veza je neraskidiva!
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
  • Individuao:

    Kakve infekcije, pa nećeš lizat zaraženu pičku, a njih ima rijetko. Dečki, žene, samo ližite, pušite i uživajte.

  • sveti110:

    \"za individuao\" To kralju!!!!!! Ova moja me sad hoće razapeti zbog tvog komentara!

  • nikoleta:

    o ja stvarno ne mogu vjerovati da neki od vas ovakve nebuloze pišu... Mislim da je u ovom tekstu prvenstveno riječ o raku grla u žena. HPV virus frajer prenese ženi spermom...treba li crtati što se događa kad žena pruža ... prikaži još! oralni sex i što se onda događa i kako HPV virus dospjeva u grlo... najmanje ima veze sa slinom... HAaaaaaaaaaalooooooo!!!!!!