Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
anatomija ljubavi

Zašto varamo? 10 znanstvenih činjenica o ljudskoj prirodi

ljube se
Foto: Shutterstock
25.09.2014.
u 10:45

Svi varaju, bez obzira na nacionalnu i kulturnu pripadnost.

Antropologinja Helen Fisher život je posvetila proučavanju – ljubavi.

Istražuje razlike među spolova i evoluciju ljudskih emocija.

Poznata je kao stručnjakinja za ljubav, a njezina je knjiga "Anatomija ljubavi i zašto volimo" vruće štivo. U spomenutoj knjizi Fisher navodi deset činjenica o drugoj strani medalje – boli, razočaranjima, izgubljenom povjerenju. Odnosno, o prevari.

Zašto dolazi do prevare i jesu li se neki od nas rodili kao varalice, samo su neka od pitanja na koje Fisher ima odgovor.

1. Svak' si traži para

Prema demografskim podacima Ujedinjenih naroda koji obuhvaćaju 97 nacija diljem svijeta u razdoblju od 1947. do 1992. godine utvrđeno je da se 93,1 posto žena i 91,8 posto muškaraca vjenča do 49. godine života.

2. Brak ne znači monogamiju

Monogamija čini samo dio ljudske strategije reprodukcije, a nevjera je široko rasprostranjena. Aktualna istraživanja indiciraju da će 20 do 40 posto heteroseksualnih muškaraca i 20 do 25 posto heteroseksualnih žena, svi u braku, tijekom života imati izvanbračnu aferu.

3. Okrivite biologiju

Tri su moždana sustava koja se kod ljudskih bića povezuju s ljubavlju. Seksualni nagon koji pojedince motivira da biraju između različitog niza partnera. Romantična ljubav koja motivira pojedince da imaju spolne odnose s jednim konkretnim partnerom i tako "čuvaju energiju".  Povezanost s partnerom koja motivira pojedince da ostaju s istim partnerom barem dok im dijete ne navrši godinu, dvije dana.

Ta tri sustava u stalnoj su interakciji i stvaraju uzorke širokog spektra motivacija, emocija i ponašanja koji su nužni za upravljanje kompleksnom reproduktivnom strategijom. Ovakva arhitektura mozga znači da je biološki moguće gajiti duboke osjećaje privrženosti prema jednom partneru i istodobno osjećati snažnu romantičnu privrženost prema drugoj osobi, dok nas seksualno privlače treće osobe.

4. Nevjera ne poznaje granice

Svi varaju, bez obzira na nacionalnu i kulturnu pripadnost. Nevjera je bila česta i u antička vremena, predindustrijskoj Europi i povijesnom Japanu....

5. Različite su vrste nevjere

Istraživači su se usuglasili oko različitih vrsta nevjere. Seksualna nevjera koja ne uključuje romantične osjećaje, romantična nevjera koja ne uključuje sam čin spolnog odnosa i kombinacija.

6. Beskonačan broj faktora

Bezbroj kulturoloških i ekonomskih varijabli utječe na učestalost i pojavu nevjere, no jedna je stvar jasna – nevjera je svjetski fenomen koji je pojavljuje sa zapaženom regularnošću unatoč tome što se takvo ponašanje univerzalno osuđuje.

7. Krađa partnera

Nedavna studija provedena u SAD-u identificirala je novi trend. Sve više osoba želi namamiti osobu da napusti svog partnera kako bi ga imali samo za sebe. Takve je pretenzije priznalo 60 posto muškaraca i 53 posto žena. Trend se na engleskom naziva “mate poaching”, a javlja se u još 30 drugih kultura.

8. Nevjera ne znači odmah da je netko nesretan u vezi

Bez obzira na korelaciju između nezadovoljstva u vezi i preljuba, studije pokazuju kako među osobama koje se upuštaju u prevaru 56 posto muškaraca i 34 posto žena za svoj brak kažu da je "sretan". 

9. Geni i prevara

Studija iz 2008. proučavala je povezanost gena s ponašanjem ljudi u stvaranju trajnih odnosa s partnerima. Studija je provedena nad 552 para koji su u braku ili vanbračnoj zajednici bili pet godina ili duže. Utvrdili su da postoje geni koji umanjuju mogućnost ostvarivanja dublje povezanosti s partnerom.

Muški nosioci takvih gena izjavljivali su da su manje zadovoljni u vezi, češće su doživljavali bračnu krizu i sl.

10. Evolucija prevare

Znanstvenici su se potrudili i predstavili nekoliko teorija evolucije prevare kod ljudi. Fisher predlaže da stvar promotrimo iz ugla prethistorije.

Muškarci su se tada disproporcionalno reproducirali, što čini biološki temelj za suvremene muškarce koji traže seksualno zadovoljstvo kod žena koje nisu njihove partnerice.

Nevjerne žene tada su samo iskorištavale sve ekonomske resurse svojih vanbračnih partnera, a potražile su i druge muškarce koji bi im pomagali s odgojem djece ako bi partner preminuo ili ih napustio. Također, kad je preljubnica začela dijete s drugim muškarcem, povećavala je genetsku različitost potomaka.

Nevjera je tada imala brojne biološke prednosti kojih preljubnici nisu bili svjesni. Te biološke prednosti iz davnih vremena dale su temelj i izazov preljubima za oba spola danas.

>>10 bizarnih činjenica o varanju koje zaista želite znati

>>Djevica voli kratko udvaranje s malo seksa. Evo kako se ostali znakovi ponašaju u vezi

Komentara 5

KA
karambita
11:59 25.09.2014.

Super, sad cu mojoj ovo pokazati da shvati da prevara nije grijeh,,hihihi....veceras ponovno u akcijuuu.jupiiii

SR
srbinvojo
11:49 25.09.2014.

Ah, kako fino znanstveno opravdano..

AA
aabbcc
14:33 25.09.2014.

Gluposti i ko vam je rekao da je to varanje ? Varanje je kada pijani politicari zavrcu narod a ne kada uzivas sa nekom bliskom i dragom osobom....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije