Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost i povjerenje

Zašto su sjedala u avionima uvijek plave boje?

Shutterstock
03.01.2020.
u 09:13

Zrakoplovne kompanije mijenjaju razine sigurnosti i usluge, no jedna stvar uvijek ostaje ista – sjedala.

Možda ste već primijetili da je jedna stvar u avionima uvijek ista, a to je izgled sjedala – uvijek su plave boje. Postoji dobar razlog zašto je baš ta boja na sjedalima, piše msn.com.

Prvo, najlakše ih je očistiti – ili barem uvijek djeluju čisto. Plava boja upija mrlje bolje nego bijela i crna. 

Drugi razlog je mir koji pruža plava boja. Anksioznost tijekom letenja jako je česta, a ova boja ima relaksirajući i umirujući učinak. Iako toga čovjek nije svjestan, boja sjedala pruža sigurnost, povjerenje... 

Neke kompanije odabrale su plavu boju za sjedala jer je ona dio njihova loga.Trend plavih sjedala pojavio se prije nekoliko desetljeća i opstao. Plava je s vremenom postala korporativna boja koja predstavlja pouzdanost i sigurnost pa nije ni čudo da nitko i ne pomišlja na boju promjene sjedala.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
11:34 03.01.2020.

Navodno i zato da ako u avion uđe plava žirafa da se ne osjeća debelo

Avatar RuAF
RuAF
12:32 03.01.2020.

Zato jer je ovaj nazovi novinar sa kupljenom diplomom letio samo i isključivo u zrakoplovima Croatia Airlinesa gdje sjedala jesu plava, za razliku od većine drugih aviokompanija.

SU
superb
12:29 03.01.2020.

Otkud takva glupost da su sjedala u avionima plave boje?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije