Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zjenice, bokovi, okus i miris

Zašto nam se netko odmah svidi, a netko ne? Prema znanstvenicima, na to utječe nekoliko faktora

Shutterstock
15.06.2022.
u 07:00

U prošlosti su žene navodno, kako bi muškarcima bile privlačnije, namjerno širile zjenice koristeći otrovni ekstrakt biljke Belladonna.

Jeste li se kad pitali zašto vam se netko 'na prvu' svidio, dok vam netko drugi nikako ne sjeda, iako ga ostali obožavaju? Znanstvenici naime kažu da nam je kod drugih bitno nekoliko stvari, a sve će one odrediti naše osjećaje prema drugoj osobi. 

Muškarci, kakvi ste ljubavnici otkrit će vaš horoskopski znak

1/15

Zjenice

Prvo mjesto na njihovom popisu zauzimaju zjenice. One naime mijenjaju svoju veličinu kao odgovor na emocije, a veće su kad smo sretni. Istraživanja su tako pokazala da su nam podsvjesno ljudi s velikim zjenicama privlačniji jer pokazuju njihov interes za nas.

Još je jedna zanimljiva činjenica ta da su žene u prošlosti, kako bi muškarcima bile privlačnije, namjerno širile zjenice koristeći otrovni ekstrakt biljke Belladonna, piše Bright Side.

Struk i bokovi

Na ženama se oduvijek omjer struka i bokova smatra jednim od najvažnijih obilježja; a što je manji, muškarcu je žena privlačnija. Istraživanja su pokazala i da simetrična lica smatramo privlačnijima od onih s manje simetrije jer ih naši vidni receptori mogu puno lakše 'obraditi'. Drugi razlog za to je što biološki povezujemo simetrična lica s dobrim genima.

Ipak, koliko god voljeli simetriju, više volimo izgled koji je prosječan, a za to postoje razna objašnjenja: ili ga povezujemo s biološkim prednostima poput dobrih gena, ili naš mozak jednostavno preferira više tipična lica.

Hrana

Jedno manje istraživanje pokazalo je i da preferencije prema hrani zapravo mogu muškarca učiniti privlačnijim za ženu. Miris muškaraca koji su nedavno jeli voće i povrće smatrao se mnogo privlačnijim od muškaraca koji su uglavnom jeli hranu poput kruha i tjestenine. Osim toga, žene vole dobar glas kod muškarca, a takvim se smatra dublji jer ga povezuju sa zrelošću. 

Miris

Kada muškarac 'bira' ženu presudan, pak, može biti miris. Nije riječ o parfemu već o onom koji se temelji na ženskim reproduktivnim hormonima. Kao što pokazuju istraživanja, žene su mnogo privlačnije muškarcima tijekom faze ovulacije jer je razina hormona u tom trenutku viša, što ukazuje na njihovu plodnost. 

Okus

Osim mirisa, izgleda, zjenica, ljudima je (ne)privlačan i okus druge osobe. Naime, kada se ljubimo razmjenjujemo puno bakterija, a to ima i neko praktično značenje - pomaže nam da otkrijemo da li se dobro podudaramo s tom konkretnom osobom. 

Psiholozi otkrili kako se manje svađati s partnerom: Pomaže i odvojeno spavanje!

 

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
15:18 15.06.2022.

Zbog izgleda komunikacije i ociju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije