Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stručnjaci objasnili

Zašto nakon putovanja moramo na veliku nuždu

Wc
Foto: Shutterstock
1/4
04.11.2017.
u 08:10

Istraživači koji se bave ovom temom kažu da je čest slučaj da kad se vratite kući, u poznatu okolinu, dođe i potreba za velikom nuždom.

Imate li tijekom boravka u restoranu ili pak na putovanju problem s odlaskom na toalet, niste jedini. 

Istraživači koji se bave ovom temom kažu da je čest slučaj da kad se vratite kući, u poznatu okolinu, dođe i potreba za velikom nuždom

Wc
1/3

'Većini ljudi je ugodnije otići na toalet u poznatom i privatnom okruženju', rekao je Nick Haslam, profesor psihologije na Sveučilištu u Melbourneu. Haslam dodaje da zato na putovanjima često dolazi do zatvora jer nisu dovoljno opušteni da bi obavljali veliku nuždu u nepoznatom prostoru, piše Daily Mail

Uz to, problem može biti i u drugoj hrani koja mijenja sastav mikrobioma, bakterija u crijevima. Treba spomenuti da drugačija hrana može imati i obrnuti učinak - proljev. 

Jack Gilbert, profesor kirurgije sa Sveučilišta u Chicagu, objasnio je da kada se vratimo kući s puta mijenja nam se lučenje adrenalina, a može se promijeniti i spavanje, što također utječe na brzinu kojom se hrana pomiče u crijevima. 

Prema tome, poznato kućno okruženje može pomoći hrani da se normalno kreće crijevima, kao i pokrenuti opuštanje kojeg nije bilo dok smo bili u nepoznatom okruženju, dodao je Gilbert. 

Pogledajte i video: Što se smije, a što ne smije na hrvatskim plažama

Komentara 6

AO
ante.oreskovic75
09:44 04.11.2017.

Zato da večernji ostane na svom nivou,poslije putovanja!

VJ
Vl jedi govna
08:32 04.11.2017.

Pa najčešće zato šta nam se prisralo

BO
BoyX
11:45 04.11.2017.

Najslađe mi je obrisati pozadinu sa večernjim listom,a može i sa 24sata.hr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije