Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Ljubav & veze

Zanima vas zašto se tako ponašate? Ovih 8 tjelesnih znakova dati će odgovor

Širenje zjenica popraćeno je osjećajem znatiželje, a na invaziju privatnog prostora reagiramo zaštitnički
09. prosinca 2015. u 07:00 0 komentara 3247 prikaza
ljutnja
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/3

Psihološka istraživanja dokazala su da neverbalna komunikacija potiče kognitivne i emocionalne reakcije. Mogu promijeniti ili kontrolirati naše ponašanje, a često se dogode nesvjesno, tvrde sa portala Psychology Today.

Donosimo vam 8 zanimljivih pokazatelja ovakvog ponašanja:

1. Širenje zjenica
Širenje zjenica popraćeno je osjećajem znatiželje. Ako nas nešto zanima, širimo zjenice da bolje shvatimo radnju. Istraživanja fizičke privlačnosti kažu da su osobe proširenih zjenica seksualno privlačnije. Kako bi postigle ovaj efekt i povećale poželjnost, žene su u prošlosti koristile i biljku belladonna. Kasnije se pokazalo da ona biljka može biti i otrovna.

2. Osmijeh Duchenne
Naziv za iskreni osmijeh - kada smo sretni. Razlika između iskrenog i lažnog osmijeha vidi se po suženim očima i tzv. vraninim nožicama (eng. crow's feet) tj. naborima u kutu očiju. Ukoliko nas netko iskreno nasmije, prirodno ćemo ovako reagirati. Psiholozi to nazivaju “hipotezom facijalne povratne sprege.”

3. Podizanje obrva
Kada neočekivano sretnemo poznanika ili nekoga pozdravljamo. Javlja se kognitivna reakcija i pitanje, “Poznajem li ovu osobu?”, a potičemo istu povratnu reakciju. Slično i kada zaželimo “Dobro jutro” te uzvratimo na jednako ugodan način.

4. Invazija privatnog prostora
Kada netko uđe u naš privatni prostor, automatski reagiramo. Reakcija će ovisiti o situaciji, npr. na partnera reagiramo pozitivno, a neznanac potiče osjećaj iritacije ili straha. Tada se uobičajeno pomaknemo i želimo zaštiti svoj privatni prostor. Zato primjerice osjećamo uzbuđenje kad smo u malenom dizalu sa strancima.

5. Pogled
Slično kao kod prethodnog znaka, direktan pogled jednako izaziva uzbuđenje. Interpretacija ponovno ovisi o okolnostima. Nepisano društveno pravilo kaže da kontakt očima održavamo kraće jer duže gledanje stvara uzbuđenost. Zato ako nas promatra neznanac, to percipiramo kao opasnost. Ovakvo ponašanje vidimo i kod društvenih životinja poput pasa i majmuna.

pogled | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

6. Dodir

Vjerojatno nije novost, ali nečiji dodir izaziva niz reakcija. Jedno istraživanje kaže kako zaposlenice u restoranima, koje su dotaknule gosta pri davanju računa, dobivaju veću napojnicu. Dok zagrljaj osobe koju volimo otpušta oksitocin - tzv. "hormon ljubavi", pa dovodi do seksualne privlačnosti i povezivanja.

7. Uzdah
Mnogo je razloga zašto ljudi uzdišu - osjećaj tuge, umora, dosade, neke pobude ili nezadovoljstva. Ali kako uzdisanje utječe na druge? Promatrači uobičajeno pitaju što nije u redu jer želimo znati kako su naši voljeni ili prijatelji. Želimo znati zašto naši bližnji nisu u redu, a uzdisanje skreće pozornost.

8. Slijeganje ramenima
Pretpostavlja se da slijeganje ramenima stvara složene reakcije u drugima. Američki predsjednički kandidat, Donald Trump, često to radi kada ga suoče s “poluistinama” ili kada primi kritike na račun kontroverznih izjava. Njegovo slijeganje ramenima zapravo zaustavlja kritiku te daje efekt psihološkog “razoružavanje” protivnika.

Neverbalna komunikacija složena je i ponajprije ovisi o osobama koje ju uspostavljaju. Zaista, neverbalni znakovi imaju značajan utjecaj na doživljaj okoline.

Charles Darwin vjerovao je kako je ljudsko izražavanje univerzalna emocija i da svi na isti način pokazujemo i tumačimo izraze lica. Ton glasa, geste, položaj tijela, dodir i pogled - neverbalni su znakovi koji puno utječu na međuljudsko razumijevanje.

>> Neuroznanstvenici koriste društvene mreže za bolje razumijevanje ljudskih emocija

>> Ovih 8 znakova ukazuju da će vaša veza s partnerom potrajati

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.