Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obveza

Zajednički život prije braka uzrokuje razvod?

mladenci
Arhivska fotografija
11.06.2012.
u 16:34

Brojke govore da se petina ispitanih parova razvela, dok je to učinilo 12 posto parova koji nisu živjeli zajedno, nego su gnijezdo savili tek nakon vjenčanja

 

Čak 80 posto današnjih mladih parova živi zajedno prije ulaska u brak, pokazalo je jedno istraživanje. Mnogo je razloga za to, od dijeljenja financijskih troškova, testiranja potencijalnog supružnika, ali i vlastitih granica tolerantnosti i kompromisa. Iako je zajednički život prije vjenčanja danas sasvim normalna stvar, psiholozi se pozivaju na prijašnja istraživanja i tvrde da je vjerojatnije da će zajednički život prije braka češće završiti razlazom. Parovi koji su egzistirali zajedno prije nego su se jedno drugome obvezali na zajednički život do smrti imali su nižu razinu zadovoljstva u braku.

Stručnjaci kažu da je moguć izvor nesuglasica zajednički život koji muškarci i žene drukčije vide. Muškarci pristaju na zajednički život kako bi prolongirali važnu odluku u svom životu jer nisu sigurni žele li to zaista, dok je ženama zajednički život izlika jer vjeruju da će ih on odvesti ravno u – brak. Iako one i dalje žele da ih muškarac zaprosi i kaže kako će se skrbiti za njih. Voditeljica istraživanja Galena Rhoades sa sveučilišta u Denveru objasnila je da parovi danas najčešće uplove u brak zato što već žive zajedno, a to nije aktivan odabir već se tada prepuste liniji manjeg otpora. Brojke govore da se petina ispitanih parova razvela, dok je to učinilo 12 posto parova koji nisu živjeli zajedno, nego su gnijezdo savili tek nakon vjenčanja, piše Daily Mail.

– Mnogi mladi parovi koji su zajedno već četiri ili pet godina nailaze na poteškoće. No umjesto da se upitaju jesu li njihovi problemi znak da nešto nije u redu, oni se vjenčaju u nadi da će potezom čarobnog štapića odjednom u braku postati bolje. Problem je u tome što su stanarsko pravo, kredit, troškovi života koji se dijele ili skrbništvo nad kućnim ljubimcem, pa čak i želja da imaju djecu jako loši razlozi za brak – kaže psihologinja Janice Hiller.

 

Komentara 1

MA
Maroje2312
10:33 12.06.2012.

Zajednički život prije braka, očito loša opcija. Sve se prebrzo istroši i pređe u dosadu. Treba sačuvati čari početka, jer sreća je lijepa samo dok se čeka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije