Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Zaglupjet će? Djeca danas ne čitaju dovoljno

Čitanje je vrlo važno jer je dokazano da postoji veza između čitanja i akademskog uspjeha...
10. rujna 2012. u 13:18 5 komentara 102 prikaza
obrazovanje djece
Foto: Thinkstock

Tek trećina djece u slobodno vrijeme danas čita knjige, pokazali su podaci Fondacije nacionalne pismenosti iz Velike Britanije.

Stručnjaci su krivca našli u sve većem broju školskih obaveza i izvannastavnih aktivnosti. Međutim, i gadgeti i internet oduzimaju im mnogo vremena i često su jedino štivo koje čitaju izvan škole. Čak 17 posto djece izjavilo je da se srame ako ih prijatelji ili vršnjaci vide s knjigom u rukama.

Prije sedam godina redovito je čitalo 40 posto djece. Čak se i postotak djece koja su čitala časopise drastično smanjio sa 75 na 57 posto. Stripove čita 28 posto mladih što je znatan pad sa 51 posto u 2005., prenosi Telegraph.

Isto je istraživanje pokazalo i da čak 54 posto djece radije gleda televiziju nego što čita.

– Vjerujemo da treba inspirirati novu generaciju djece da čita na isti način na koji su Olimpijske igre inspirirale novu generaciju da se prihvati sporta. Čitanje moramo učiniti neodoljivim. Djeca moraju izdvojiti barem deset minuta dnevno za čitanje – kaže direktor fondacije Jonathan Douglas.

 

 

 

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • boston:

    Prije smo imali pametnu djecu i glupe telefone. Sad su telefoni postali pametniji, a djeca ....... (zavrsite misao sami)

  • james49:

    A ni roditelji im baš ne čitaju.

  • liliZG:

    Potpuno se slažem...... Isto tako se slažem s onim što je james49 rekao/la,....ako to ne vidi kod kuće neće niti imati od kuda pokupiti "zarazu" za čitanjem.... Sreća moja što sam ja na vrijeme "zarazila" čitanjem prvo dijete, a drugo ... prikaži još! u manjoj mjeri ali ipak značajno za ovu današnju generaciju mutimedije.........