Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zaboravite noževe i rezanje, Radioterapija se pokazala kao uspješna metoda u borbi protiv raka prostate i za očuvanje potencije

Radioterapija
Foto: www.amethyst-radiotherapy.at
1/3
18.02.2024.
u 08:00

Radioterapija djeluje usmjeravanjem visoke doze zračenja prema pacijentovom tumoru, što oštećuje DNK stanice. Time se oboljele stanice čija je DNK nepopravljivo oštećena prestaju razmnožavati i umiru. Tijelo ih zatim razgrađuje i uklanja. Ovisno o patologiji, potrebni su dani ili tjedni tretiranja prije nego što se stanice raka dovoljno oštete da umru. Stanice raka nastavljaju umirati tjednima ili mjesecima nakon završetka terapije zračenjem. Ova metoda liječenja isporučuje jedan ili nekoliko snopova visokoenergetskih rendgenskih zraka na pacijentov tumor. Zrake se generiraju izvan pacijenta i ciljaju na mjesto tumora.

Stroj je velik i može se kretati oko pacijenta tijekom liječenja, šaljući zračenje na dio tijela iz više smjerova kako bi ga koncentrirao na rak. Napredne tehnike radioterapije imaju za cilj maksimalizirati dozu zračenja koju tumor prima, a istovremeno minimalizirati dozu koju primaju zdrava tkiva koja okružuju tumor. Trajanje terapije zračenjem ovisi o vrsti raka koji se liječi i je li cilj terapije zračenjem liječenje raka ili ublažavanje simptoma.

Obično se vanjsko zračenje daje pacijentima kroz određeni broj sesija koje su raspoređene tijekom vremena od nekoliko tjedana, omogućujući zdravim stanicama da se oporave između terapija.

Za tumor se govori da je kuga 21. stoljeća pa tome ne čudi da se u borbi s njim otišlo puno dalje od kirurškog noža i rezanja. Radioterapija je osobito uspješna u liječenju tumora prostate jer se na taj način može očuvati potencija koja ima veliku ulogu u životu svakog muškarca.

Prema podacima HZJZ-a, u 2020. godini u Hrvatskoj je bilo više od 2400 novootkrivenih slučajeva raka prostate. Time je rak prostate najčešći oblik raka u muškoj populaciji u Hrvatskoj. Procjenjuje se da je iste godine u svijetu dijagnosticirano više od 1.400.000 slučajeva raka prostate. Stoga je rak prostate četvrti najčešće dijagnosticirani oblik raka u svijetu.

Razgovarali smo s pacijentom koji je liječio tumor prostate u radioterapijskog centru Amethyst u Beču i trenutno se uspješno oporavlja. Karl V. (65) iz Štajerske se prisjetio kako je sve počelo 2022. godine rutinskim pregledom kod urologa. Osjetili su da je u prostati veliki orah, a osim toga sve je bilo u redu. Sredinom rujna stigao je poziv da vrijednost PSA nije u redu i iznosi 5,5. Budući da je prije toga imao spolni odnos, vozio bicikl i nije imao nikakvih poteškoća, mislio je da nema razloga za zabrinutost. Liječnik mu je odredio novi termin za još jedan PSA test. U međuvremenu je svoj život živio punim plućima - biciklirajući po Hrvatskoj. Sljedeći termin za vađenje krvi za PSA test imala sam 4. listopada. Nakon 14 dana dobio je poziv da je vrijednost PSA opet porasla na 5,4. Ako se vrijednost PSA ne poklapa, tu ima nečega. Liječnik ga je uputio u Dijagnostički centar u Grazu gdje je dogovorio brzi termin koji je i dobio 20. listopada.

“Rendgenski asistent mora da je nešto vidio kad mi je zaželio sreću”, naglasio je Karl V. koji je s nestrpljenjem čekao rezultate nalaza. Podigao je rezultat i nije izgledalo dobro s kvrgom od 7 mm na prostati. Urolog je odlučio napraviti biopsiju u LKH Graz ali je lista čekanja bila duga i činilo se da su bili potpuno preopterećeni.

Karl V. odlučio je pronaći bolnicu u kojoj će što prije dobiti termin za biopsiju. Bio je to LKH Oberwarth 30. prosinca u 8 ujutro. U razgovoru s liječnikom doznao je da treba ići na operaciju, a to je također znači da će nakon toga biti impotentan. Nije ga tješila priča o raznim pomagalima za postizanje erekcije, primjerice, pumpicom, špricom i sl. Neizvijesnost tijekom čekanja rezultata potpuno je izludila Karla V. Nekoliko dana kasnije odlučio je nešto poduzeti: prije nego što LKH Oberwarth pošalje rezultate urologu, gdje će morati dugo čekati na termin, 2. siječnja 2023. Je nazvao bolnicu i zamolio da mu pošalju nalaze na e-mail. Naravno da su mu rekli da to nije moguće zbog zaštite podataka, ali nakon nekoliko pokušaja i upornosti, Kalu je uspjelo. Odmah je pročitao nalaze i shvatio da nisu bez posljedica – tumor je bio tu.

Na pregledu 10. siječnja kod urologa rečeno mu je “samo radikalna prostatektomija ili zračenje uz prethodno antihormonsko liječenje”. Karl V. nije bio zadovoljan preporukom i odlučio je putem interneta detaljno istražiti najbolju metodu liječenja za sebe: HIFU, Wels, Njemačka, protonsko zračenje u Njemačkoj, Češkoj, WR. Neustadt, Nanoknife u Heidelbergu i Welsu... 13. veljače u Welsu je saznao da HIFU nije moguć jer je tumor prevelik za to. Liječnik ga je već htio poslati duhovnoj sestri koja bi mi pokazala kako se koriste pomagala (pumpica itd.) za erektilnu disfunkciju.

“Duhovna sestra da mi pokazuje tako nešto? Naravno, ponudu sam odbio. Bio sam jako razočaran i očajan. Sada više ništa ne ide, bit ću inkontinentan i impotentan za nekoliko mjeseci”- rekao je Karl V. koliko mu se bilo teško pomiriti s tom činjenicom.

Ubrzo je doznao da nije pogodan ni za protonsku terapiju, a jedino što mu preostaje, ako ne ode pod nož, je radioterapija.

Karl V. je od 9. do 10. svibnja 2023. imao termin u klinici gdje su mu ugradili radioprotektor Spacer OAR za planiranu terapiju zračenjem. Dobio je laganu anesteziju. Sve je prošlo dobro i nije bilo bolova te je jednu noć ostao u bolnici na promatranju. Boravak je bio ugodan, osoblje i liječnici vrlo ljubazni i susretljivi. Obzirom da je klinika bila udaljena svega 100 metara od bečke privatne klinike Amethyst prošetao je na pregled kod dr. Kuzcera koji mu je objasnio proces zračenja.

22. svibnja 2023. Karl V. je imao svoj prvi tretman zračenjem na Amethyst Radiotherapy u trajanju od cca. 10 minuta. Nije osjećao umor niti druge poteškoće.

Karl V. je primio sedam tretmana zračenjem između 22. svibnja 2023. i 7. lipnja 2023. (svaki drugi dan osim subote i nedjelje). Nije bilo pritužbi, samo je bio malo umoran nakon zadnja dva zračenja. Nekoliko dana kasnije imao je blagi proljev i male poteškoće s mokrenjem, no to se vratilo u normalu nakon 2 tjedna. Tri mjeseca kasnije vrijednost PSA mu je pala s 10,20 ng/ml na 4,28 ng/ml. Ponovno 3 mjeseca kasnije iznosio je 1,87 ng/ml što je normalno za njegovu dob i urolog nije našao nepravilnosti. U međuvremenu je bio na kolonoskopiji (pregled crijeva), sve je bilo u redu i nije bilo nikakvih opeklina. 02.01.2024. ponovno je napravio PSA test i vrijednost mu je pala na 1,40ng/ml. Iz perspektive urologa sve je bilo OK.

“Moja potencija i seksualna funkcija su uvijek radili, čak i nakon zračenja. A trenutno čak i izvrsno”, naglasio je sretni Karl V.

Karl V. presretan je rezultatima! Međutim, zbog financijskih razloga, radioterapiju još uvijek ne može svatko priuštiti. Zdravstveno osiguranje u Austriji mu je pokrilo samo manju količinu ukupnog troška.

Terapija zračenjem s tomografijom stajala je 12 tisuća eura, ugradnja spacer gela s naknadom za dvokrevetnu sobu, operacijskom salom, operacijom i anestezijom 2.883,28 eura, a jednokratno 2.256,53 eura. Od osiguranja je jedva uspio dobiti povrat trećine troškova.

“Nadam se da zdravstvena osiguranja u Hrvatskoj sudjeluju više! Budući da je liječenje jako velik financijski teret, bio bih sretan kada bi postojalo bolje rješenje, ne samo za mene nego za sve pacijente. Drago mi je da sam imao ovu vrstu zračenja i da se opet osjećam dobro. Dr. David Kuczer je vrlo kompetentan, vrlo ljubazan liječnik koji odvaja puno vremena za pacijenta i odgovara na e-mailove ako imate pitanja. Također, Vas pita je li vam dobro. Njegov tim u Amethystu je jako ljubazan, odgovara na pitanja i objašnjava kako sve funkcionira”, zaključio je Karl V., koji je danas radioterapijom potpuno izliječen od tumora prostate.

Radijacijski onkolog dr. David Kuczer u Amethyst Radiotherapy Austria
Foto: www.amethyst-radiotherapy.at

Radijacijski onkolog dr. David Kuczer objašnjava što je spacer gel

Radioterapija koristi visokoenergetske zrake za ubijanje stanica raka prostate. To je opcija liječenja za gotovo sve stadije raka, od ranog stadija tumora do uznapredovalog i metastatskog raka prostate.

“Naši liječnici predani su pružanju najsuvremenijih tretmana zračenjem koji učinkovito liječe rak, a istovremeno smanjuju rizik od nuspojava. Jedna od tih inovativnih metoda su hidrogel odstojnici. Ova tehnika uključuje upotrebu upijajućeg gela koji privremeno stvara razmak između prostate i rektuma, značajno smanjujući rizik od zračenja crijeva tijekom liječenja.

Hidrogel odstojnici također poboljšavaju ciljanje tumora, smanjujući ukupan broj tretmana s 39 na 7. To znači da možete završiti tretman za 2,5 tjedna umjesto za 8 tjedana. Metoda se koristi kod lokaliziranog karcinoma prostate i provodi se ambulantno svaki 2. radni dan. Tretman traje oko 10 minuta i bezbolan je.

U prilogu je primjer prvog pacijenta kojeg liječimo ovom metodom. Dozu možete vidjeti po vrlo preciznoj boji koja okružuje prostatu, kao i po bijeloj boji spacer gela koji odmiče rektum od prostate.

Foto: www.amethyst-radiotherapy.at

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije