Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

ZA ZDRAVO ZDRAVSTVO: Zdravstveni djelatnici su složni u promišljanju - maknite politiku iz moje "butige"

Foto: Časopis Medix
1/3
30.06.2021.
u 15:25

Jučer se na Medicinskom Fakultetu u Zagrebu održala prva od sedam digitalnih tribina Za Zdravo Zdravstvo gdje su se predlagale promjene za unapređenje hrvatskog zdravstvenog sustava.

Hrvatskom zdravstvenom sustavu su potrebne promjene, a pod tim geslom pokrenut je projekt “Zdravstvena ekonomija je nova ekonomija” koji želi identificirati ključne probleme i sugestije promjena za bolji i kvalitetniji sustav.

Projekt je započeo provedbom velike znanstvene ankete, po dosadašnjim saznanjima možda i prve takve u svijetu, u kojoj su bili pozvani zdravstveni djelatnici da podijele svoje stavove i viđenja postojećeg stanja i problema u zdravstvu. Rasprava o problemima i rješenjima istih u sklopu hrvatskog zdravstvenog sustava u tijeku je već nekoliko tjedana, a jučerašnjom tribinom je prva etapa privedena kraju. Više od 1.600 predstavnika stručne javnosti i korisnika zdravstvenog sustava su imali priliku ispuniti anketu i predložiti prijedloge promjena u sustavu upravljanja na svim razinama zdravstva.

Značaj ovog projekta prepoznali su brojni partneri, uključujući i Hrvatski liječnički zbor, čiji predsjednik, prof. dr. Željko Krznarić je u uvodnom dijelu istaknuo kako je promišljanje  novih modela i načina upravljanja u zdravstvu jedan od prioriteta HLZ-a.

Foto: Časopis Medix
Foto: Časopis Medix
Foto: Časopis Medix

Je li kvalitetnije upravljanje rješenje za probleme hrvatskog zdravstva?

Upravo je to bila glavna krilatica događaja na kojem je gostovalo pet panelista, stručnjaka iz područja povezanih s ovom nimalo jednostavnom temom, a koji su u razgovoru sa prof. dr. sc. Stjepana Oreškovića komentirali rezultate i stavove iznesene u anketi te odgovarali na pitanja i komentare publike u dvorani, ali i preko digitalnih platformi putem kojih se tribina mogla pratiti i aktivno sudjelovati.

Prema rezultatima provedenog istraživanja,  zdravstveni djelatnici su suglasni da politika ima prevelik utjecaj na upravljanje u zdravstvu, da se mora jasno razdvojiti javni od privatnog sektora, prvenstveno transparentnim reguliranjem rada zdravstvenih djelatnika iz javnog sektora u privatnom. Svi koji rade u zdravstvu prepoznaju probleme u sustavu, a to nisu često medijski prezentirani nedostatak financijskih ili ljudskih resursa, već nekvalitetno i neučinkovito upravljanje. Rezultati istraživanja pokazuju da je uvjerljiva većina zaposlenih u zdravstvu najveći mogući saveznik promjena.

Panelisti tribine Za Zdravo Zdravstvo su bili: Tanja Lupieri, mag. med. tech., predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara, doc. dr. sc. Irena Hrstić, ravnateljica Kliničke bolnice Pula, mr.sc. Jasna Karačić, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata, mr. Dražen Jurković, dr. med., direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske i prof. dr. sc. Hrvoje Šimović, stručnjak za javne financije, Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Mr. Dražen Jurković, dr. med., direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske naglasio je da dug koji stvara zdravstveni sustav prijeti urušavanju javnih financija. U prvih pet mjeseci ove godine stvorili smo milijardu i pol kuna novog duga, a od 2019. g. imali smo 7 milijardi kuna sanacija, koje su najlošiji način financiranja zdravstvenog sustava.

Prof. dr. Hrvoje Šimović istaknuo je da troškove sanacija moramo uključiti u službenu statistiku kako bismo dobili realan prikaz duga u sustavu zdravstva. Naglasio je da je poanta svega upravljanje postojećom strukturom i iznosom javnih rashoda i da je to ključ problema koje su i zdravstveni djelatnici u istraživanju prepoznali. Trebamo sustav dovesti u ravnotežu, dugoročnu održivost te sukladno našem gospodarskom razvoju standardizirati našu razinu zdravstvenih usluga koja će biti javna.

Tanja Lupieri, mag. med. tech., predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara, istaknula je da medicinske sestre trebaju biti značajnije uključene u proces odlučivanja i upravljanja u zdravstvu, pogotovo jer se unazad 10-ak godina omogućilo školovanje medicinskih sestara na razini sveučilišta te više od 1.000 medicinskih sestara ima potrebne kvalifikacije za rukovodeće pozicije.

Doc. dr. sc. Irena Hrstić, ravnateljica Kliničke bolnice Pula, izjavila je da u trenutnoj situaciji načina naplaćivanja i cijene usluga koje formira Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, ne postoji mogućnost biti uspješan menadžer ukoliko je financijska bilanca jedini parametar procjene uspješnosti. Rukovođenje bolnica se promatra iz dva aspekta, kvantitete i kvalitete pruženih usluga.

Mr.sc. Jasna Karačić, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata, naglašava da situacija nikad nije bila gora - iz pozicije pacijenata i iz pozicije zaposlenih u zdravstvu. Osjeća se velika količina nezadovoljstva i frustracije i jednih i drugih. Predložila je da primjenimo primjere dobre prakse iz zemalja EU, kao što je primjer Belgije i refundacije troškova pacijentima za usluge koje su realizirali u privatnom sektoru.

Tijekom dinamične rasprave panelista, koja je uključivala i brojna pitanja publike koja je pratila tribinu uživo i virtualno, postavilo se pitanje odgovornosti rješavanja problema u sustavu zdravstva. Svi sudionici su svjesni kompleksnih problema u sustavu zdravstva te da su nerealna očekivanja da bi ministar zdravstva trebao biti “čarobnjak” jer čarolije kratko traju, a našem zdravstvenom sustavu su potrebna racionalna, održiva rješenja koja će stabilizirati sustav. Rezultati istraživanja pokazuju da su zdravstveni djelatnici najveći saveznici promjena, ali te promjene moraju biti temeljene na znanstvenim činjenicama i uz konsenzus svih dionika.

Ukoliko niste bili u mogućnosti ili želite pogledati još jednom ovaj značajan susret, koji nadajmo se simbolizira početak značajnih pomaka u zdravstvu, snimka događaja je dostupna na Youtube kanalu LMHS Studija za menadžment u zdravstvu.

Nema odmora dok traje zdravstvena obnova!

Organizatori ove tribine nam javljaju kako ne planiraju stati na ovome te da su spremni najaviti i ostale tribine. Projekt “Zdravstvena ekonomija je nova ekonomija” će se odvijati u periodu kroz narednih godinu dana po istom konceptu kao i prvu tema jučerašnje tribine.

Svoj interes za sudjelovanje kao i više informacija kako se priključiti sljedećim tribinama u najavi možete pronaći na stranici lmhs.emed.hr odnosno sljedećoj poveznici.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije