Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODUŠEVITE SE

Za sve kojima je dosta grada, gužve i užurbanog života odgovor je Lika!

Lika
Foto: Shutterstock
1/4
09.09.2022.
u 08:00

Doživite domaće u našoj najvećoj županiji koja je stvorena za bijeg od urbanih sredina.

Lika je pravi raj za sve koji vole tišinu i opuštajući odmor u prirodi. Mjesto je to gdje svi umorni od gradske gužve mogu zadovoljiti svoju pravu želju za netaknutom prirodom i zelenilom. Iako je Lika prostorno najveća i najrjeđe naseljena županija, praktički na svakom koraku možete pronaći nešto za sebe.

Po pučkoj etimologiji, ime je dobila po lîku, što je u hrvatskoj štokavskoj ikavici riječ za – lijek. Iako ne znamo točno je li to istina ili narodna legenda, ono što znamo je da Lika doista jest lijek za dušu i tijelo i zato ju se isplati istražiti uzduž i poprijeko.

Sigurno se pitate što posjetiti, na Plitvicama ste najvjerojatnije bili, za Velebit nemate opremu, a prva asocijacija na Liku su vam uglavnom suha polja i visoke vrhove planina u daljini koje vidite s autoputa na proputovanju ka moru. Srećom, to je dijametralno suprotno od onog što Lika uistinu jest.

Znate li da je u Lici jedna od najpoznatijih party destinacija u Hrvatskoj i Europi? Možda ste i bili tamo, a da ni ne znate da ste tulumarili u Lici. Novalja i Zrće se nalaze na dijelu otoka Paga koji spada pod Ličko-senjsku županiju, što i ne čudi jer je to najveća hrvatska županija, koja se prostire na 5 350 50 km² i obuhvaća 9,46 % teritorija Republike Hrvatske. Lika je zbilja puna uzbuđenja, a najbolja stvar je što se ne morate ograničiti na određeno doba godine ili najpopularnije lokacije da bi ju malo bolje istražili, jer svaki kutak i svako godišnje doba donosi svoje čari.

Zavratnica

Foto: Shutterstock

Idemo se kupati u Liku! To sigurno još niste čuli. E pa, možete i to, a da to ne bi bila još samo jedna plaža, posjetite uvalu Zavratnicu, usku uvalu ispod planine Velebit. Ovdje uz malo ronjenja možete vidjeti uživo skriveni potopljeni njemački brod iz Drugog svjetskog rata, što ovu uvalu čini pravim skrivenim draguljem ne samo Like, već i cijele hrvatske obale.

Kuterevo

Foto: Shutterstock

Od smeđih medvjeda u Sjevernoj Americi do velikih pandi u jugoistočnoj Aziji, medvjed je doista veličanstveno stvorenje. A naš lički mrki medvjed je sam po sebi prizor za pamćenje. Naravno, u Lici možete naići na medvjeda u svojem prirodnom okruženju, ali šanse za to su ipak male, s obzirom na to da će vas medvjed vidjeti i čuti puno prije nego vi njega i pobjeći u sigurnost šume. Zato je tu Kuterevo, utočište za medvjede, gdje možete uživati u društvu ovih veličanstvenih životinja i vidjeti izbliza kako izgleda najveći europski kopneni predator. Ako planirate posjet, računajte da zimi medvjedi miruju i spavaju svoj zimski san pa radije planirajte posjet na drugo godišnje doba kada su puno aktivniji.

Rodna mjesta poznatih Ličana

Za Teslu zna cijeli svijet pa je tako i Smiljan dospio na listu najpoželjnijih mjesta za posjetu i to s punim pravom. Memorijalni centar Nikola Tesla daje svima uvid u lik i djelo jednog od najpoznatijih inovatora u povijesti čovječanstva. No nije Tesla jedini poznati Ličanin, malo dalje od Smiljana, u Velikom Žitniku, rođen je još jedan velikan hrvatske povijesti, hrvatski političar, publicist i književnik, dr. Ante Starčević. Spomen dom Oca domovine izgledom i dalje podsjeća na prošla vremena, dok se unutra nalazi moderan multimedijalni centar koji će zadovoljiti sve radoznale posjetitelje.

MAJEROVO VRILO

Foto: Shutterstock

Nakon raftinga, kupanja ili dana provedenog na obali Gacke, postoji li bolji završetak dana nego dočekati zalazak sunca na mjestu kojeg najbolje opisuju slike, jer riječi teško mogu opisati tu ljepotu. Majerovo vrilo je jedno od izvora rijeke Gacke, a stoljetne vodenice, mlin i kristalno čista voda daju doživljaj Like u svojem najboljem izdanju.

MAJSTORSKA CESTA

Za sve željne prave avanture, ovo je pravi odabir. Od pješačenja, vožnje biciklom, motorom, automobilom ili quadom, Majstorska cesta predstavlja jedan od svetih gralova za sve zaljubljenike u prirodu i sport. Nekada je ta cesta predstavljala prvu suvremenu cestovnu spojnicu južne i sjeverne Hrvatske, tj. kraći put do Dalmacije, a danas je jedna od najljepših planinskih cesta koja pruža nezaboravne poglede na Velebit i Jadransko more.

Iako ju mi zovemo Majstorska cesta, ime dolazi od njemačke riječi "meisterstück" koja znači remek-djelo, što ova cesta stvarno i jest.

SVAKO MALO MJESTO U LICI

Lika ima toliko toga osim razvikanih turističkih odredišta. Naravno, ta su mjesta popularna s razlogom, od veličanstvenih Plitvičkih jezera do Premužićeve staze na Velebitu, atrakcije Like dobro su poznate i domaćim i stranim posjetiteljima. Ipak, probajte “skrenuti” s utabanih staza i posjetite neka od manjih mjesta u ovoj fascinantnoj regiji.

Pitoreskna seoca nude drugačiji pogled na život, a posjetitelji mogu doživjeti autentičniji način života u skladu s prirodom i zdravim načinom života, neopterećen turizmom i modernim problemima. Ta manje istražena i ponekad netaknuta mjesta nude najčešće najupečatljivija iskustva koja nosimo s putovanja. Za inspiraciju posjetite Dnevnik putovanja po Lici, začinite svoj izlet s nečim neplaniranim, maknite se od urbanih sredina i istražite nevjerojatne krajolike naše Like.

Sadržaj omogućio HTZ.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije