Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte već danas

Za pravi ugođaj: Jednostavni trikovi kako da vam svijeće traju dulje

Pixabay
05.01.2022.
u 07:00

Glavno pravilo uživanja u svijećama je da nikada ne ostavljate goruću svijeću bez nadzora!

Zapravo postoji ispravan način spaljivanja svijeće, ali i načini da produžite njezin vijek trajanja. Glavno pravilo uživanja u svijećama je da nikada ne ostavljate goruću svijeću bez nadzora, a kako bi vam svijeća što duže trajala, slijedite ovih nekoliko uputa koje donosi The Washington Post.

Nemojte paliti novu svijeću na nekoliko minuta
Kada prvi put zapalite svijeću, trebali biste joj dopustiti da na površini posude, od ruba do ruba, formira bazen otopljenog voska. To je zato što vosak ima memoriju, a pri kasnijim paljenjima, vosak će se boriti da prijeđe opseg prethodnog gorenja i tada će svijeća najvjerojatnije tunelirati dolje, ostavljajući rub voska uz posudu. Vosak sa strane nikada neće izgorjeti, skraćujući životni vijek vaše svijeće.

Uz ove jednostavne trikove mlijeko, banane, kruh i druge namirnice - dulje će trajati!

1/8

Držite fitilje odrezanim
Odrezani fitilj dat će vam lijep, svijetli plamen, dok dugačak ili zakrivljen fitilj može rezultirati neravnomjernim gorenjem, što može dovesti do izbijanja jakog plamena. Fitilji bi trebali biti visoki oko pola centimetra za najbolje izgaranje;  nemojte ih odrezati niže od toga. Najbolja metoda je pričekati da se svijeća ohladi i okrenuti je naopačke te odrezati fitilj.

Izbjegavajte stavljati zapaljene svijeće na propuh
Zračne struje mogu uzrokovati neravnomjerno izgaranje svijeća ili stvaranje prekomjernog dima ili čađe koji mogu ostaviti neuredne crne mrlje na svijeći. Ako fitilj postane predug ili zračna struja poremeti oblik plamena, male količine nesagorjelih čestica ugljika mogu pobjeći.

Čuvajte vosak od krhotina
Nemojte zaprljati vosak komadićima odrezanih ili pougljenjenih fitilja ili korištenih šibica. Unošenje krhotina u vosak ometat će kemijski sastav svijeće i može uzrokovati neravnomjerno izgaranje. To bi moglo začepiti fitilj i spriječiti ga da povuče mirisno ulje i proširi miris.

Pustite da se svijeća potpuno ohladi prije ponovnog paljenja  
Svijećama u posudi potrebno je oko dva sata da se potpuno ohlade, ali vrijedi čekati i zbog sigurnosti i zbog funkcionalnosti. Mnogo je sigurnije odrezati fitilj kada se vosak stvrdne. Vrući otopljeni vosak može vam opeći prste ako zaronite po fitilj prije nego što se ohladi.

Lara (35) je napravila tortu Grincha visoku 1,5 metar: Pohvalio ju je i Jim Carrey koji je glumio Grincha prije više od 20 godina!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije