Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi bergogliov papinski božić

'Za mene je Božić nada i nježnost, susret s Isusom, i Boga sa svojim narodom

Papa Franjo
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/3
25.12.2013.
u 07:45

Ugledni vatikanist Andrea Tornielli o razgovoru s papom Franjom govori za Večernji list. Autor knjige o papi sada svjedoči o njegovu životu u Domu sv. Marte, pastoralu i Sinodi o obitelji

Crkvu i politiku zbližava jedino težnja istom cilju, a to je pomaganje ljudima, kazao je papa Franjo u razgovoru za list La Stampa. Intervju je objavljen 15. prosinca, a s papom Franjom sat i pol, u povodu Božića, prvog koji Bergoglio provodi kao papa u Vatikanu, razgovarao je vatikanist Andrea Tornielli. 

“Za mene je Božić nada i nježnost”, kazao je Franjo i objasnio kako slaviti Kristovo rođenje: Božić je susret s Isusom. Božić je susret Boga sa svojim narodom. On je i utjeha, otajstvo utjehe. Božić nam govori o nježnosti i nadi. Na kritike i stereotipe onih koji žele banalizirati božićna slavlja odgovara: “Kada netko nije sposoban ili je u nekoj situaciji koja ne omogućuje shvatiti božićnu radost, onda proslavlja svjetovnom radošću. No velika je razlika između duboke radosti i svjetovnoga veselja”, rekao je papa Franjo.

Naslov toga razgovora na prvoj stranici torinskog lista bile su papine riječi: “Nemojte se nikada plašiti nježnosti”.

Ljudi su mu u srcu

Razgovaramo s Torniellijem o papi Franji, o njegovim riječima kojima poziva na nježnost, o predstojećoj Biskupskoj sinodi posvećenoj obitelji, homoseksualnim brakovima i o tome kako se Franjo osjeća unutar vatikanskih zidina.
Napisali ste knjigu o papi Bergogliu (objavljena je i u Hrvatskoj), a nedavno ste objavili i intervju s njim. Što je u tih devet mjeseci pontifikata promijenjeno u odnosu na ono što ste možda očekivali od pape Franje?
Očekivao sam kako će naglasiti to što je rimski biskup i još više istaknuti pastoralni aspekt pontifikata. Nisam mogao ni zamisliti koliko mu upravo pastoralni aspekt, susret s ljudima, stoji na srcu i koliko će mu vremena posvetiti. Kada je s ljudima, posebno s bolesnicima i jednostavnim osobama, nikada ne gleda na sat. Čini se kao da mu ništa nije preče nego biti s ljudima. I vjerujem da on stvarno drži da je to najvažnije.

Ovo je prvi Božić koji Bergoglio provodi u Vatikanu. Kako očekuje taj dan, osjeća li se izoliranim ili mu je ugodno u Domu svete Marte?  
Ne čini mi se da se papa osjeća izoliranim. Nije otišao u papinski apartman upravo zato da izbjegne opasnost od izoliranosti. U  Santa Marti susreće mnoge osobe, pa i one izvan programa.
Jesu li se unutar Vatikana pomirili s tim da papa živi u hotelu, a ne u papinskim odajama ili misle da će ga uvjeriti da napusti hotel?
Odluka da bude u hotelu, a ne u papinskom apartmanu bila je predstavljena kao odluka iz karakternih razloga. Dapače, mladima iz jezuitskih škola Franjo je u lipnju ove godine kazao kako je tako odlučio iz „psiholoških razloga“. Ne čini mi se da je to odluka od koje papa želi odustati, barem zasad. I vjerujem da su i unutar Vatikana pokleknuli pred tom činjenicom.  

O banalizaciji slavlja Božića: Velika je razlika između duboke radosti i svjetovnoga veselja

Papa Franjo

Proveli ste čak sat i pol u razgovoru s papom. Opišite nam te trenutke, što vas se najviše dojmilo, kako se ponašao...?  
Ono što me je ganulo bio je njegov odgovor o patnji djece. To je bio jedini trenutak razgovora tijekom kojega je papa izgubio vedrinu na licu i spojio ruke pokazujući patnju zbog boli nevinih. Što se ostaloga tiče, papa je čovjek s kojim se sugovornik osjeća ugodno jer u razgovoru nema nikakve ograde ili bilo kakve formalnosti.

O Sinodi i obitelji

Sljedeće godine Biskupska sinoda raspravljat će o obitelji, braku... Proteklih dana u Hrvatskoj je održan referendum o tome da u Ustav uđe definicija braka kao zajednice muškarca i žene. Čak 68 posto birača izjasnilo se “za”. Hrvatska Crkva umnogome je utjecala na takav rezultat. Znam da je teško prognozirati, ali kakvo će biti usmjerenje Biskupske sinode o pitanju braka?
Ne vjerujem da bi Biskupska sinoda mogla na bilo koji način otvoriti mogućnost sklapanja homoseksualnih brakova. Problem je drugi: koji je pastoral za najavu evanđelja u društvu koje više ne priznaje kao jedinu obitelj onu temeljenu na braku između muškarca i žene. Držim kako će se nešto ipak učiniti glede pristupa sakramentima, odnosno odredit će se uvjeti pristupa sakramentima za određene slučajeve, za rastavljene i ponovno vjenčane osobe.

Je li to što papa Franjo nije potvrdio američkog kardinala Raymonda Lea Burkea kao člana Kongregacije za kler potvrda da će Crkva biti blaža glede zakona o pobačaju ili braka gay osoba?
Ne vjerujem da će biti blaža. Obrana života neprijeporna je, ali će rasprava biti manje intenzivna. To mi se čini da je smisao riječi koje je papa više puta izgovorio. No, sjećam se i kako u pobudnici Evangelii gaudium Franjo govori upravo o životu ističući kako nije “progresistički” oduzeti život neobranjenim bićima kao što su nerođena djeca.

Papa je kazao kako nije 'progresistički' oduzeti život bićima koja se ne mogu obraniti

Andrea Tornielli

Kako ocjenjujete papin izričaj koji ne osuđuje, već savjetuje, koji ne sudi, već poučava, odnosno kaže da Bog uvijek prašta i da ne bismo trebali nikada imati straha od traženja oprosta?
To je velika i temeljna poruka milosrđa: Isus poziva k sebi grešnike, ne odbija ih! Potrebno je naviještati Božje milosrđe, zagrljaj i nježnost Boga koji ne želi smrt grešnicima, već njihovo obraćenje. Bog se nikada ne umara iščekujući nas sa strpljenjem. I nikada se ne umara praštati nam ako smo skromni i priznamo da smo grešnici. Te riječi u cijelom svijetu izazivaju pitanja, zanimanje i povratak mnogih osoba ispovijedi i sakramentima.

Europa zaboravila Boga

Kakva je budućnost religije u sekulariziranoj Europi?  
Sekularizacija ne znači da muškarci i žene našeg vremena, pa i u Europi koja je, čini se, zaboravila Boga, nemaju skrivenu nostalgiju i potrebu za religijom, negdje na dnu srca. I u sekulariziranom društvu postoji potreba za nježnošću, za strpljivošću, da vas netko voli i da to osjetite, da vas voli prije svega takvima kakvi jeste. Kršćani, kako to svjedoči papa, moraju biti sposobni da izađu i da zagrle, da polože svoj obraz na obraz onih koji pate, da svoje ruke stave u službu Božjeg zauzimanja kako bi On pokazao svoju nježnost. Jedino će tako Crkva stvarno ponovno postati misionarska i dirnuti srca ljudi.

Komentara 1

HR
hrvoje2014
09:58 25.12.2013.

Veliki Papa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije