Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakonom protiv anoreksije

Za hodanje pistom bez liječničke potvrde kazna od 75 tisuća eura

Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
12.05.2017.
u 09:20

Manekenke koje ne prilože važeće potvrde mogle bi dobiti kaznu od 75 tisuća eura, a zaposlenicima će prijetiti zatvorska kazna do šest mjeseci.

Modna je industrija godinama izložena optužbama da ugrožava zdravlje mladih zbog nerealnih kriterija o težini potrebnoj za posao modela. Čini se prošlo je vrijeme kada je vrijedila izreka da “nikad ne možeš biti previše bogat ni suviše vitak”.

Posebne oznake za reklame

Naime, manekenke u Francuskoj morat će priložiti liječničku potvrdu da su zdrave ako žele raditi jer je donesen zakon koji zabranjuje rad ekstremno mršavim osobama. Poduzet će se i druge mjere, i to počevši od 1. listopada, na osnovi kojih će se zahtijevati da u časopisima, reklamama i na internetskim stranicama oznakom “photographie retouchée” bude jasno označeno ako su fotografije obrađene. Liječnike se potiče da obrate posebnu pozornost na indeks tjelesne mase manekenki, koji je pokazatelj stupnja uhranjenosti, a izračunava se uzimajući u obzir dob, visinu i težinu osobe. Međutim, za razliku od sličnih zakona u Italiji i Španjolskoj, od manekenki se neće zahtijevati da postignu određeni minimalni BMI (indeks tjelesne mase).

Omjer dobi, visine i težine

Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je osoba čiji je BMI manji od 18,5 pothranjena, ispod 18 neuhranjena, a ako je manji od 17, ekstremno neuhranjena. Prosječna manekenka visoka 1,75 cm i teška 50 kg ima BMI 16. Nakon uvođenja novih pravila, francuski ministar zdravstva rekao je da im je cilj spriječiti anoreksiju tako što će zaustaviti promicanje nedostižnih ideala ljepote.

S obzirom na pariško vodstvo u modnoj industriji, odluke prihvaćene 2015. koje su tek su sada stupile na snagu vjerojatno će imati velik utjecaj na cijeli svijet. Naravno, postojat će i visoke kazne za sve koji se ne budu pridržavali novih pravila. Manekenke koje ne prilože važeće potvrde mogle bi dobiti kaznu od 75 tisuća eura, a zaposlenicima će prijetiti zatvorska kazna do šest mjeseci. Oni koji na fotografijama ne označe da su obrađene, suočit će se s kaznom od 37 tisuća eura.

Komentara 3

Avatar GajFoks
GajFoks
12:08 12.05.2017.

Bravo, Francuzi! Mislim da su bili prvi i u reguliranju broja tjednih radnih sati.

DU
Deleted user
19:44 12.05.2017.

Pa ja imam bmi 16,5, 45 kg na 165 cm, nikad to nisam doživljala kao teškom pothranjenošću, takve sam građe.

PU
Pulchrum
11:54 12.05.2017.

Ma, normalno. Veliki je utjecaj na djevojke i djevojčice, koje i ovako, veliki broj njih, pokušava živjeti u nerealnom svijetu koje gledaju u nekakvim modnim emisijama, od oskudne garderobe, pa do pretjerane mršavosti ili izloženosti određenih dijelova tijela na neprikladann način, u svakodnevnim situacijama, što često vodi u promiskuitet i psihičke poteškoće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije