Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vrući čaj - učinkovito a jeftino sredstvo borbe protiv simptoma prehlade

10.12.2008.
u 17:47

Vrući voćni napitak zaista pomaže u prevladavanju prehlade, baš kao što su uvijek tvrdile naše bake i majke, kaže jedno istraživanje. Tradicionalna brižna njega kakvu smo primali kao djeca, s vrućom šalicom čaja, zaista pomaže u smanjenju simptoma opće prehlade i gripe.

Prehlada u Velikoj Britaniji gotovo svakodnevno zimi pogađa 930.000 ljudi, a razine bolesti postaju gore kako se približavaju božićni dani. Stručnjaci na sveučilištu u Cardiffu proveli su, kako vjeruju, prvo znanstveno istraživanje o učinkovitosti ne-medicinskih lijekova kojima se ljudi okreću kad su prehlađeni.

Stručnjaci su usporedili učinak čaja (od borovnice i jabuke) serviranog vrućeg i na sobnoj temperaturi na 30 prehlađenih dobrovoljaca. Otkrili su da je vrući čaj kod dijela dobrovoljaca doveo do "olakšanja od simptoma poput curenja nosa, kašlja, kihanja, bolnog grla, osjećaja promrzlosti i umora". Studija je objavljena u prosinačkom izdanju britanskog medicinskog časopisa "Rinologija".

Istraživanje provedeno prošle godine pokazalo je i da uspješne rezultate umirivanja simptoma prehlade donosi uzimanje ehinaceje, ali i uzimanje dodataka od biljke poznate pod imenom 'ružičasti suncokret'. Ta biljka smanjuje mogućnost hvatanja prehlade, a ako se uzima za vrijeme prehlade može skratiti njeno trajanje do dan, dan i pol u prosjeku. Trajanje prehlade mogu skratiti i kapsule cinka.

No, najjeftiniji, najsigurniji a efektan način borbe protiv prehlade ostaje - čaj.

(mp)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije