Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zeleni su krovovi višeslojni pokrovi s biljem koje apsorbira vodu i otporno je na temperaturne razlike

Vrt na krovu štedi energiju, a pod njim se i ugodnije živi

krov
Mišo Lišanin
04.11.2009.
u 16:10

Ozelenjeni krov odlična je toplinska i zvučna izolacija, a ima 
i dulji vijek trajanja jer ga vegetacija štiti od štetnih zračenja

Vratimo prirodi barem dio onog što joj oduzimamo gradnjom. To je samo jedna od deviza “zelenih” kojom zagovaraju ozelenjene, žive krovove, dapače, vrtove na krovovima. Jer, krovovi su u gradovima, kažu, beživotna mjesta i velike pustinje koje je stvorio čovjek.

Čuvari od poplava
U svijetu je sve više zelenih krovova i vrtova. Iako ih se često povezuje s bogataškim stanovima, oni nisu ni bogataški hir ni novost. Diljem Europe još se mogu naći brojne stare kuće i gospodarske zgrade s tratinama na krovovima jer ozelenjeni krovovi imaju veliku praktičnu vrijednost. Odlična su toplinska i zvučna izolacija, sprečavaju pregrijavanje i stvaranje neprirodne mikroklime, apsorbiraju kišnicu pa se ona ne slijeva nekontrolirano u odvodni sustav, što smanjuje opasnost od poplavljivanja kanalizacije i ulica. A uza sve to krovovi pod zelenilom dulje traju jer nisu izloženi UV-zračenjima i velikim temperaturnim oscilacijama.

Zeleni krovovi stigli su i u Hrvatsku. Ne računajući pojedinačne privatne građevine, zasad su samo dva veća – na poslovnoj zgradi tvrtke Pro alarm u novozagrebačkom naselju Dugavama, sa 400 kvadrata, te stambenom naselju u zagrebačkoj Odranskoj Zavrtnici s ukupno 9000 kvadrata, a oba projekta potpisuju arhitekti Marko Milas i Ante Periša iz projektne tvrtke Ura-dva.

Led su probili vlasnici poslovne zgrade.

– O zelenim su nam krovovima pričali naši prijatelji s Agronomskog fakulteta nakon povratka sa sajma iz Nizozemske, a kako se i suprug i ja zauzimamo za ekološki i održiv razvitak, odlučili smo na svojoj poslovnoj zgradi urediti zeleni, živi krov. Osim štednje energije želja nam je bila da i druge potaknemo na održivu gradnju. A naši susjedi iz okolnih viših zgrada mogu uživati u pogledu na rascvjetali krov od rana proljeća do jeseni – kaže Rozalija Pažitka, supruga vlasnika tvrtke Pro alarm zadužena za odnose s javnošću.

Tragom njihova odlična iskustva krenula je i tvrtka Kapital konzalting i u Odri sagradila prvo hrvatsko naselje sa zelenim krovom.

– Prezadovoljni smo što je iznad našeg stana zeleni krov jer je to odlična toplinska izolacija – kaže Tomislav Ivanko, vlasnik stana u Odranskoj Zavrtnici. – Grijanje smo regulirali na 21 e_SDgrC, a sustav se ove jeseni još ni jednom nije uključio iako je bilo i hladnih dana. Prošle zime, u razdoblju kad su temperature bile ispod ništice, za grijanje smo platili samo 200 kuna, najviše dosad, što nije preskupo za stan od 55 kvadrata – kaže T. Ivanko te napominje kako se dobra izolacija osjeća i ljeti.

Uza zaštitu od hlađenja zeleni krov štiti i od pregrijavanja pa u potkrovljima pod kvalitetno ozelenjenim krovom nema tipične ljetne sparine.

Zaštita od pregrijavanja
– Ispitivanja pokazuju da su klimatske vrijednosti prostora ispod ozelenjena krova izjednačene s onima u prostorima u prizemlju objekta – ističe A. Periša.

U oba projekta, kaže, zelene su krovove projektirali na poticaj investitora.

U Hrvatskoj su zeleni krovovi, naime, još povezani s privatnom inicijativom iako se svakako ubrajaju u važne elemente ekološke i održive gradnje pa njihovu gradnju u europskim zemljama potiču na različite načine, a u Njemačkoj i financijski. No bit će ih sve više i u Hrvatskoj jer se njihove prednosti šire usmenom predajom, pa tvrtka Uro-dva upravo projektira još jednu obiteljsku kuću sa zelenim krovom.

Ključne riječi

Komentara 3

DO
doktorica
16:24 04.11.2009.

A kad procuri krov...

FF
ffrizerko.
16:25 04.11.2009.

To nisu Dugave

BQ
bq
16:59 04.11.2009.

super je sve to... zna li neko koliko stanari plaćaju grijanje u O2 naselju? plaćaju isto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije