Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

„Voloderske jeseni- Dani veseli“

Voloder je naselje u sastavu Grada Popovače smještenog u središtu regije Moslavina, poznatom vinogradarskom kraju gdje uzgoj vinove loze započinje još u rimsko doba, a ta se tradicija zadržala sve do danas
13. rujna 2019. u 09:28 2839 prikaza
Voloderska jesen
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/5

„U jesen kad dožute dani žetve žita, a zacrvene se dani berbe grožđa, u moslavačkom selu Voloderu održava se narodno veselje, seljački piknik na kojem je glavni događaj- pečeni vol na ražnju. Sjedeći uz vatru možeš osjetiti kako se oko tebe ne okreće samo vol, nego okreće se sva priroda i ljudi“- ovako je moslavačku, poglavito baš jesen u Voloderu, doživio autor ponajboljih stranica hrvatskog putopisa Matko Peić.

Voloder je naselje u sastavu Grada Popovače smještenog u središtu regije Moslavina, poznatom vinogradarskom kraju gdje uzgoj vinove loze započinje još u rimsko doba, a ta se tradicija zadržala sve do danas. Voloder je nadaleko poznato vinorodno selo gostoljubivih ljudi, a u dane svoje velike priredbe 'Voloderska jesen', Voloder je 'duša Moslavine' u kojemu uz vino stoljećima iskri i ona duhovna kultura.

Voloderska jesen | Autor : Promo Foto: Promo

Ovogodišnja 52. 'Voloderska jesen', najveća i najstarija manifestacija posvećena berbenim običajima koja predstavlja jedan od najvećih sajmova vina i mošta u Sisačko-moslavačkoj županiji, održat će se od 13. do 15. rujna. Iz bogatog trodnevnog programa izdvajamo smotru dječjih folklornih skupina Moslavine u petak, nakon čega će biti upriličene i igre za njih te kreativne radionice. Također, u petak će se otvoriti i izložba vina, s naglaskom na autohtonu sortu Škrlet i izložba gastronomskih specijaliteta u Vinskom dvoru popraćena zvucima tamburice. Dan će završiti uz koncert Prljavog kazališta. Subota je dan predviđen za službeno otvorenje 52. Voloderske jeseni uz nastup KUD-a Moslavec i njihovih gostiju koji će i prikazat tradicionalni berbeni običaj, a izabrat će se i najljepša sneha. Proglasit će se i okruniti nova Vinska kraljica, otvorit će se gospodarska izložba tradicijskih obrta i zanata, braniteljskih udruga i OPG-a, kao i prodajna likovna izložba 'Voloderski bregi', izložba Radne terapije NPB dr. Ivan Barbot i izložba konjaničkog maratona Udruge uzgajivača arapskih konja. Subotnji program obogatit će i biciklijada 'Vinskim cestama', mimohod udruga s popovačkog područja i stavljanje vola na ražanj. Za kraj programa sve posjetitelje zabavljat će Halid Bešlić.

Voloderska jesen | Autor : Promo Foto: Promo

'In memoriam Franjo Mihalić Jura' Kutina 19. je međunarodna atletska cestovna utrka kojom započinje nedjeljni program. Nakon sv. mise zahvalnice u voloderskoj crkvi sv. Antuna Padovanskog proglasit će se pobjednici utrke, a nakon čega slijedi svečana berbena povorka s konjanicima UAK Moslavina te radnim i svečanim zapregama Konjogojske udruge Moslavina. Održat će se i izbor najljepše beračice popraćen folklornim programom, a sve posjetitelje očekuje i prezentacija moslavačkih vina i gastronomskih specijaliteta uz nagradnu igru o poznavanju Volodera, Popovače i okolice.

KUD Moslavec, kao domaćin, zadužen je za zatvaranje ove 52. Voloderske jeseni uz program mladih iz voloderske župe, nakon čega slijedi koncert Krunoslava Kiće Slabinca i vatromet.

Voloderska jesen | Autor : Promo Foto: Promo

'Volodersku jesen' kao, danas trodnevnu proslavu početka berbe u moslavačkim vinogradima, na snažnim temeljima 50- godišnje tradicije, odlikuje potvrđena iznimna vrijednost koja predstavlja čvrstu pretpostavku njezine uspješne budućnosti. Jer ljubav prema obradi trsja i preradi vina tradicija je koja se u Moslavini ne prekida, već, dapače, okuplja i potiče.

HTZ | Autor :

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?