Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

„Voloderske jeseni - Dani veseli“

Voloder
Foto: Promo
1/6
12.09.2018.
u 15:00

Voloder je naselje u sastavu Grada Popovače smještenog u središtu regije Moslavina, poznatom vinogradarskom kraju gdje uzgoj vinove loze započinje još u rimsko doba, a ta se tradicija zadržala sve do danas

„U jesen kad dožute dani žetve žita, a zacrvene se dani berbe grožđa, u moslavačkom selu Voloderu održava se narodno veselje, seljački piknik na kojem je glavni događaj- pečeni vol na ražnju. Sjedeći uz vatru možeš osjetiti kako se oko tebe ne okreće samo vol, nego okreće se sva priroda i ljudi“- ovako je moslavačku, poglavito baš jesen u Voloderu, doživio autor ponajboljih stranica hrvatskog putopisa Matko Peić.

Foto: Promo

Voloder je naselje u sastavu Grada Popovače smještenog u središtu regije Moslavina, poznatom vinogradarskom kraju gdje uzgoj vinove loze započinje još u rimsko doba, a ta se tradicija zadržala sve do danas. Voloder je nadaleko poznato vinorodno selo gostoljubivih ljudi, a u dane svoje velike priredbe 'Voloderska jesen', Voloder je 'duša Moslavine' u kojemu uz vino stoljećima iskri i ona duhovna kultura.

'Voloderska jesen' je, naime, najveća i najstarija manifestacija posvećena berbenim običajima koja predstavlja jedan od najvećih sajmova vina i mošta u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Prva organizirana kulturna priredba „Berba grožđa“ održana je u Voloderu 1. listopada 1967. godine, a ova prepoznatljiva hrvatska turistička manifestacija prvi je put pod imenom 'Voloderska jesen' održana 15. rujna 1968. godine. Razvijajući se kroz godine, kontinuirano se obogaćuje program priredbe pa u nekim trenucima, s porastom broja sudionika, doživljava i trajanje od čak tjedan dana. Uz iznimno bogate izložbe vina te raznolike zabavne, športske, gospodarske i kulturne sadržaje kojih je nositelj mjesni KUD 'Moslavec', svaku od ovih priredbi oplemenila je tradicija pečenja vola na ražnju. Kako kažu legende, ovaj osobito zanimljivi običaj preuzeli su voloderski vinogradari od nekadašnjih ratnika koji bi pobjede nad Turcima slavili pečenjem vola.

Foto: Promo

S uspostavom demokracije u Republici Hrvatskoj, ne samo popularnost, već i sadržaj 'Voloderske jeseni' širi se od Popovače preko Kutine i Siske do Zagreba i dalje. Otvorene Vinske ceste Moslavine vezuju je i uz ponudu desetak vinogradara na ovom području koji u svojim klijetima nude domaće specijalitete i moslavačku kapljicu s naglaskom na autohtonu sortu Škrlet.

'Volodersku jesen' kao, danas trodnevnu proslavu početka berbe u moslavačkim vinogradima, na snažnim temeljima 50- godišnje tradicije, odlikuje potvrđena iznimna vrijednost koja predstavlja čvrstu pretpostavku njezine uspješne budućnosti. Jer ljubav prema obradi trsja i preradi vina tradicija je koja se u Moslavini ne prekida, već, dapače, okuplja i potiče.

Korišteni izvori:

  • Pasarić, Dragutin, „Popovača- Grad usred Moslavine“, SPIRITUS MOVENS d.o.o., Kutina, 2015.
  • Vučur, Vladimir i Ćuk, Ivan, „Voloder- Kulturno i gospodarsko naslijeđe“, MOSTA, Zagreb, 1995.
Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije