Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
4 jednostavna savjeta

Vode nemamo neograničeno: Evo kako bi je lako svi mogli doma štedjeti!

Shuttershock
26.03.2021.
u 16:12

Većina će deterdženata i tableta za perilicu suđa posuđe dobro oprati i bez dodatnog ispiranja, a samo se tako u svakom kućanstvu pri svakom paljenju perilice uštedi 20 litara vode

Vodu koristimo u gotovo svakom aspektu svakodnevnog života - od prehrane i osobne higijene, do kućanskih poslova - pa stoga ne čudi da ju ponekad uzimamo zdravo za gotovo. Ipak, ekolozi i drugi stručnjaci neprestano upozoravaju kako što prije svi moramo shvatiti (i početi se ponašati u skladu s tim) da resursi vode nikako nisu neograničeni, pa portal Mind Body Green donosi par savjeta kako u vlastitom domu možemo pripaziti na njenu potrošnju.

1. Kad palite perilicu posuđa, preskočite opciju dodatnog ispiranja

Većina će deterdženata i tableta za perilicu suđa posuđe dobro oprati i bez dodatnog ispiranja, a samo preskakanje dodatnog ispiranja svakom kućanstvu uštedi oko 20 litara vode - kad bi svi to radili, godišnje bi se uštedjelo nevjerojatnih 150 milijardi litara vode.

2. Dobro procijenite koliko često stvarno morate prati odjeću

Većina se, čini se, pomirila s tim da je pranje rublja posao koji nema kraja - pogotovo obiteljima s manjom djecom. Prosječna američka obitelj godišnje tako opere 300 punih perilica rublja - a pri svakom paljenju perilica potroši 41 litru vode.

Foto: Shutterstock

Možda je vrijeme da svi promijenimo tu naviku i prihvatimo filozofiju kako komad odjeće nije prljav jer smo ga jednom odjenuli. Ako na njoj nema ni neugodnog mirisa ni mrlja, nemojte odjeću stavljati u pranje - ne samo da ćete tako uštedjeti mnogo vode, već štedite i svoje dragocjeno vrijeme.

Bizaran prosvjed u Londonu

1/8

3. Ostatke hrane ne bacajte u 'obično' smeće već u kantu za kompost

Iako mnogi toga nisu svjesni, vodu trošimo i kad ostatke hrane bacamo u smeće, odnosno kad završe na otpadu. Kompostiranjem se može uštedjeti mnogo vode, a riješit ćete se i smrada smeća u domu, te obogatiti tlo.

Foto: Shuttershock

4. Tuširanje ograničite na manje od osam minuta

Podaci pokazuju da prosječno tuširanje traje 8,2 minute, a studije također pokazuju da se ljudi kraće tuširaju ako su svjesni svoje potrošnje. Zato postavite tajmer na osam minuta ili manje - ili jednostavno dok se tuširate mjerite koliko brzo to možete obaviti - i razmislite o tome koliko vremena stvarno trebate boraviti pod tušem.

Divlja odlagališta smeća u Zagrebu

Komentara 1

BI
Biouskoli91
19:26 26.03.2021.

Vode IMA neograniceno, ali se ne moze crpiti u neogranicenom volumenu/vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije