Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teretana i porod

Vježbe zbog kojih smo rodile brzo i bezbolno

trudnice
AFP
13.07.2010.
u 09:40

Ginekolozi su bili oduševljeni što sam fizički aktivna. Imala sam čvrste trbušnjake i sve je bilo gotovo za deset minuta, opisuje Petra.

Pedeset minuta orbitreka pa 45 minuta dizanja utega. I tako tri puta u tjednu – ponedjeljkom, srijedom, petkom. A u nedjelju – porođaj! Opisani raspored fitnessa Petra Karković “vozila” je svih devet mjeseci trudnoće, do samoga kraja. Doslovno je u petak “pumpala mišiće”, a dva dana poslije postala mama.

Sve riješeno u dva sata

– Ginekolozi su bili oduševljeni što se bavim fizičkom aktivnošću. Išla sam jednako često, samo što sam prestala trčati kad mi je trbuh jako narastao jer mi je bilo neugodno da trbuh skače ispred mene – opisuje Petra koja bi za trudnoće, kaže, vježbala i češće, ali nije stigla zbog posla. A upisala je i poslijediplomski…

– Rodila sam u tri truda jer sam bila čila i čvrsta. Imala sam čvrste trbušnjake i sve je bilo gotovo za deset minuta – kaže Petra i preporučuje svim zdravim trudnicama da nipošto ne leže doma. A njezin savjet kao da je čula Bojana Grdanjski, 29-godišnjakinja koja je trudna 6,5 mjeseci i u teretanu odlazi svaki drugi dan.

– Traka, orbitrek i dosta vježbi za leđa koje mi pomažu pa me leđa uopće ne bole. Tekućina mi znojenjem odlazi van i to mi mnogo pomaže zbog natečenosti koja poslije vježbanja splasne – poručuje Bojana koja je dosad dobila tek 6 kilograma i otišla na ljetovanje poslije kojega će se zasigurno vratiti među sprave za fitness. Inače, za prvorotkinje je normalno da rađaju i do 12 sati, no Osječanka Lovorka Šimić-Bošnjak, danas trogodišnjeg sina Brunu, rodila je za samo dva sata! U rađaonicu je, kaže, ušla u osam sati, a rodila u 10 i vjeruje da su veliku ulogu u djetetovu brzu dolasku na svijet imale vježbe za trudnice koje je prošla u Studiju za fizioterapiju Ergovita.

– O vježbama za trudnice čula sam posve slučajno pa sam, uza sređivanje dječje sobe te kupnje krpica za dijete, odlučila učiniti nešto za sebe. Djevojke koje sam zatekla ondje bile su već majke pa sam imala u njih puno povjerenje, a začudo, iako mi se nikad nije dalo redovito vježbati, to mi je u trudnoći bilo tako normalno da nisam nijednom izostala – kaže Lovorka.

Na vježbe je, dodaje, išla oko tri mjeseca, a danas se uopće ne sjeća bolova u porođaju.

– Vježbati u trudnoći, u manjim skupinama, mogu sve zdrave trudnice. Njihovi ginekolozi dužni su se pismeno očitovati o sposobnosti da sudjeluju u skupnim vježbama koje profesionalno vodi licencirani fizioterapeuta, koji će prije početka provođenja programa vježbi u trudnoći napraviti procjenu stanja trudnice – objašnjava instruktorica Ozana Pope-Gajić.

Pomoć i pri dojenju

Cilj skupnih vježbi u trudnoći, dodaje, održavanje je kondicije trudnica, priprema mišića koji će aktivno sudjelovati tijekom porođaja te poslije njega.

– Vježbanjem u trudnoći postiže se pravilno držanje, poboljšanje kardiovaskularne sposobnosti organizma, uspostavlja se i olakšava nadzor tjelesne težine, a vježbama snage jačaju se mišići transversusa abdominisa, multifidusa i treniraju mišići dna zdjelice, a poželjno je i snažiti prsne mišiće te mišiće ramenog obruča radi kasnijeg dojenja i nošenja djeteta – ističe O. Pope-Gajić.

Ključne riječi

Komentara 3

MI
mimi1
17:35 13.07.2010.

\"Ginekolozi su bili oduševljeni...\" ha, ha, ha. Vježba je zdrava, naravno, ali brzinu i lakoću porođaja uvjetuju kontrakcije maternice-dakle nešto na što se teretanom ne može djelovati i genetske predispozicije kao što je širina i elastičnost zdjelice. Vježbanjem se dobiva kondicija. Mislim, rodila sam nekoliko puta i zdravstveni sam djelatnik i-slatko sam se nasmijala. Nitko vas na porođaju ne pita između trudova ne pita-dišite ubrzano i recite, vježbate li gospođo?

WO
Wookie
22:00 13.07.2010.

Vi se smijte a ja ću (kao vjerojatno i žena iz teksta) vježbati u trudnoći i imati brze i lagane porode nakon kojih se odmah oporavim i mogu se s lakoćom brinuti o bebi.

KO
konkord
11:23 23.07.2010.

Ako smijem samo još dodati slučaj žene koja je sa 25kg nabačenih u trudnoći bez bolova došla ginekologu na pregled i za 20-ak min rodila bez dripa. Otad ima nadimak \"žena koja rađa u trku\". Vježbe je samo sanjala ali je zato, kako @mimi1 kaže, imala elastičnu zdjelicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije