Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravo na vodu

Vječno pitanje: Ima li gost u restoranu pravo na besplatnu vodu ili nema?

Shutterstock
11.05.2022.
u 10:43

Polemike oko toga imaju li restorani pravo odbiti zahtjev gosta da mu umjesto flaširane posluže u bokalu vodu iz slavine traju desetljećima i još uvijek nema konsenzusa oko ovog pitanja.

Otkad su mjere vezane uz koronakrizu ukinute u restoranima se traži mjesto više, a polako se zahuktava i predsezona dok su za sezonu predviđanja iznad svih dosadašnjih. Kako raste posao rastu i pritužbe nezadovoljnih gostiju, bilo da se radi o kvaliteti namirnica, cijenama ili razini usluge.

Posluživanje skupe vode u restoranima jedna je od onih tema koja uvijek izazove burnu raspravu jer su ljudi osjetljivi ako im netko uskraćuje njihovo temeljno pravo na besplatnu vodu. No, bilo je i obrnutih slučajeva u kojima je gost bez problema dobio svoju vodu iz slavine da bi je poslije „dobio“ i na računu. Još pamtimo javnu prepirku iz 2015. godine kada je gost jedne pizzerije u Koprivnici za čašu vode morao platiti dvije kune.

Ima li gost u restoranu pravo na besplatnu vodu ili nema?

Vlasnik objekta objasnio je da gostu nije naplatio vodu nego uslugu jer netko tu vodu mora natočiti iz slavine, staviti led koji proizvodi ledomat, donijeti gostu i zatim čašu oprati. Gost, naravno, nije bio zadovoljan objašnjenjem.

Foto: Shutterstock

Trava u tuđem dvorištu nije zelenija

Besplatna voda u ugostiteljskim objektima odavno je predmet spora i u drugim europskim državama. Prije nekoliko godina austrijski ugostitelji organizirano su nastupili protiv direktive Europske unije kojom se ugostiteljima nalaže da gostima nude besplatnu vodu iz slavine. Takva direktiva prisiljava ugostitelje koji sami crpe vodu za svoj objekt da moraju učestalije vršiti kontrolu kvalitete vode u svojim restoranima.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Nije tema za raspravu

Kako se vrši kontrola kvalitete vode u hravtskih restoranima i što misli o posluživanje vode iz slavine pitali smo našeg poznatog chefa Filipa Horvata. - U restoranima se svakih šest mjeseci rade testovi na vodu i brisevi hrane, mi smo u TheAtriumu zadnje rezultate dobili prije dva tjedna. Da odgovorim i na drugi dio pitanja, izvorska voda u boci izgleda ljepše na stolu od bokala, a ukoliko gost traži vodu iz slavine, što se događa, mi ćemo mu je poslužiti bez rasprave. Ovo je potpuno bezvezna tema, pogotovo kad se pokušava implicirati da ugostitelji to rade da bi bez puno muke zaradili na gostu. Trebao bih dnevno prodati 200 bočica vode da bih na njima zaradio neki novac vrijedan spomena.

Ključne riječi

Komentara 3

JZ
Joža-Zg
11:06 11.05.2022.

Ništa nije besplatno

SV
sven222
11:33 11.05.2022.

Možeš naručite samo ono što je u karti pića.. ni boda iz slavine nije besplatna jer je plaća vlasnik lokala a i mora tu čašu oprati,što znači da mora i neko sredstvo upotrijebiti,pa onda normalno hoćeš i led a to isto ne dolazi besplatno..

VE
Vecl45
11:07 11.05.2022.

Primjer Pariza - bez da trazis, uz pice i rucak obavezno donesu i litru vode iz pipe. I za manje novce se pristojnije najedes nego na nasoj obali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije