Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Više krovnih prozora za više dnevne svjetlosti, dobrog raspoloženja i zdravlja

VELUX krovni prozori
Foto: VELUX
1/3
28.11.2023.
u 10:20

Ako ste upravo u fazi planiranja izgradnje novog doma ili preuređenja postojećeg doma i razmišljate je li adaptacija potkrovlja dobra ideja – pročitajte ovaj članak i inspirirajte se!

Potkrovlja vrlo često u našim glavama bude asocijacije na romantične staro-gradske stanove u europskim velegradovima ili pak predivne kuće okružene prirodom – uvijek su te slike pune jutarnjeg svjetla, topline i nečeg magičnog što zrači pozitivnom energijom.

Stanovi ili pak sobe u potkrovlju imaju osim romantičnih momenata i mnoge druge benefite. Pa tako možemo računati na bolji san i raspoloženje, a zahvaljujući krovnim prozorima vaš životni prostor će imati više svjetla, svježeg zraka, doticaja s prirodom i vizualno će izgledati veće.   

Zašto napraviti jedinstvenu sobu u potkrovlju?

Osim klasičnog korištenja potkrovlja i spremišta u potkrovlju, napravite jedinstvenu prostoriju koja će vam omogućiti više dnevne svjetlosti ili pak pogleda u nebo i zvijezde. Zamislite da gledate u zvijezde kroz krovne prozore dok ležite navečer u svojem krevetu? Istovremeno, uređenjem potkrovlja za potrebe spavaće sobe, odvojit ćete životni/radni prostor od onoga gdje spavate.

Foto: VELUX

Također možete izgraditi sobe za goste tako da kada imate posjetitelje (rođake, na primjer s cijelom obitelji), oni će imati svoj vlastiti prostor i ne morate dijeliti svoje privatne sobe s njima. Također, u potkrovlju možete stvoriti prostor za različite aktivnosti. Zamislite dječju igraonicu u potkrovlju. Ili sobu za igranje igrica u potkrovlju. Ili što kažete na tihi, mirni kućni ured? Soba u potkrovlju (ili više soba u potkrovlju) vam pruža sjajan prostor za igranje s dizajnom. Mogućnosti su bezbrojne, sve ovisi o vašim željama i potrebama.

Zašto preseliti cijeli život u potkrovlje?

Ako ste ljubitelj dnevnog svjetla i želite se stopiti s prirodom ili okruženjem u kojem živite te obožavate gledati u nebu i oblake koji veselo putuju plavim nebesima, život u potkrovlju je najbolji izbor za vas. Jutarnja kava uz prve zrake sunca, kao i gledanje omiljenog filma uz zvijezde iznad vas, neopisiv je osjećaj. Zahvaljujući velikoj količini dnevne svjetlosti i usklađivanju vašeg cirkadijalnog ritma s prirodom, spavat ćete kvalitetnije, a velika količina svježeg zraka poboljšat će vaše zdravlje i raspoloženje.

Foto: VELUX

Prirodno svjetlo ključno je za naše zdravlje, a potreba za osvjetljenjem razlikuje se od sobe do sobe. EU standardi diktiraju veličinu površine prozora: 20 % površine poda. Neke od glavnih prednosti VELUX krovnih prozora su kaljeno staklo i mogućnost prozračivanja i kad je prozor zatvoren.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?