Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Vina Belje nezaustavljivo rastu

vinarija Belje (1)
Foto: Vinarija Belje
1/3
PR
Autor
PR članak
23.12.2011.
u 11:47

Vinarija u Belju proglašena je Vinarom godine u Hrvatskoj, a svjetska priznanja za Vina Belje sada dolaze u neprekinutom nizu

Nakon niza zlatnih odličja za pojedinačna vina u protekle tri godine, vinarija u Belju proglašena je Vinarom godine u Hrvatskoj.

Svjetska priznanja za Vina Belje sada dolaze u neprekinutom nizu, počevši sa stručnim žirijem Decantera i ocjenama Roberta Parkera. Posebice se ističe izvanredni merlot berbe 2008. i graševina 2009. Parkerovih 90 bodova za graševinu potvrđuje spoznaju da je upravo Hrvatska zemlja najboljih graševina (talijanski rizling) na svijetu. Položaj Goldberg, pak, izrasta u baranjski Grand Cru.

Najveća međunarodna priznanja pristigla polučena su ove godine. Festival u Begamu nazvan Emozioni dal mondo, spada u elitne svjetske vinske smotre. Na njemu je Goldberg cabernet sauvignon  berbe 2007. osvojio zlatnu medalju. Na tom tematskom natjecanju posvećenom rasnim crnjacima (merlot i cabernet sauvignon) Vina Belje sada već imaju status zvijezde: prošle je godine Cabernet sauvignon Goldberg berbe 2007. osvojio zlatno odličje. Kada se pribroji ovogodišnje srebro iz Pariza (Vinalles internationales) za istu sortu i priznanje Decantera koje je stiglo iz Londona sada već možemo govoriti o fenomenu Vina Belje. Optimalni položaji vinograda, sastav tla i mikroklimatske osobitosti Podunavlja preduvjeti su za današnje vrhunske enološke ambicije koje odlikuju Vina Belje. Radi se, zapravo, o višestoljetnoj tradiciji koja je u novom mileniju obnovljena i uzdignuta. Ono što danas možemo kušati u čašama plod je jedinstvene vizije začete  prije više od tri stoljeća.

Jedan od “sedam najvećih vojskovođa” Princ Eugen Savojski osjetio je dodir sudbine kada je krajem XVII. stoljeća prvi put pred njim bljesnuo zadivljujući baranjski obzor. Budući Kneževi vinogradi bili su središte posjeda koji mu je austrijska Kruna poklonila kao nagradu za civilizacijsku prekretnicu, veličanstvenu pobjedu nad Turcima kod Sente 1697. Radi se, dakle, o vrlo osobitom nacionalnom enološkom spomeniku i obvezi održavanja i obnavljanja koju preuzima svaki novi vlasnik. Rekonstrukcija ovog prekrasnog objekta prerasla je u najveći vinogradarski i vinarski projekt u Hrvatskoj u koji su uključeni novi vinogradi na najboljim položajima i veličanstvena nova vinarija koja veličinom, tehničkim rješenjima, arhitektonskim i urbanističkim skladom predstavlja kompleks bez premca u ovom dijelu Europe.

Beljska vina pozivnica su za Podunavlje, vrhunsku eno-gastro destinaciju uokvirenu nacionalnim parkom pod zaštitom UNESCO-a. Rika jelena zvučna je kulisa za spektakl prirode koji se pretače u elitnu eno-gastro ponudu: kulen je hrvatska gastro ikona prvoga reda, beljski kulen je višestruko nagrađivan. Sarma je, pak, prerasla u gastronomski običaj. Uz njih se služi beljska graševina. Obvezni likovi etnogastronomije još su kobasice i odojak: uz njih beljski merlot sa svjetskim odličjima.

Za Vaš blagdanski stol izaberite neko od Vina Belje iz vinskog kataloga.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?