Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
s neočekivanom aromom

Vikendom mijesimo: Kruh od bijelog i pirovog brašna novi je hit u našoj kuhinji!

Tatjana Miletić/MyTastyPot
18.02.2023.
u 07:00

Ako vam je kuhinja dobro opremljena pa imate uređaj koji umjesto vas mijesi tijesto posao će biti više nego jednostavan, ali ako ste poput nas, pa volite osjetiti tijesto u rukama jer vam je to terapija nakon napornog radnog tjedna zanemarite sve uređaje i zaronite rukama u tijesto!

Po receptu kruh treba premazati uljem s aromom tartufa, ali taj korak možete i preskočiti i umjesto njega dodati malo više maslinova ulja ili koristiti neko drugo aromatizirano ulje. Sve je bolje kad recept prilagodimo po osobnom ukusu, kaže blogerica Tatjana Miletić.

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Kruh od bijelog i pirovog brašna

Sastojci:

  • 250 g  glatkog brašna, prosijanog 
  • 250 g pirovog brašna
  • 300 ml mlake vode
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 3 žlice ulja od tartufa
  • žlica soli
  • vrećica suhog kvasca
  • žličica šećera
  • žličica brašna

Priprema:

U posudu s mlakom vodom dodajte žlicu šećera i kvasac i promiješajte. Ako mijesite ručno ubacite u posudu obje vrste brašna, pripremljeni kvasac, maslinovo i ulje od tartufa te sol pa sve dobro promiješajte. Mijesite dok ne dobijete lijepo tijesto, ostavite ga da malo odmori pa ga još jednom premijesite i formirajte kruh. Malo ga zarežite i premažite još jednom uljem od tartufa.

Ako mijesite u procesoru, ubacite sve iste sastojke u posudu uređaja i sve dobro promiješajte. Mijesite oko 6 minuta na 2-3 brzini, a zatim još 6 minuta na većoj brzini 5-6. Pustite tijesto da odmara oko 15 minuta i dalje sve radite kao da ste ručno mijesili. 

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Tijesto stavite u podmazani kalup pa ga ostavite barem pola sata da naraste. Ako u pećnici imate program za dizanje tijesta, stavite ga na temperaturu 30 °C oko 20 minuta. Pećnicu zagrijte na 230 °C, ubacite kruh i smanjite odmah na 190 °C neka se peče 30 minuta. Ako nemate pećnicu s parom postavite na dno posudu s vodom. Kad je kruh pečen stavite ga na žičanu rešetku, prekrijte pamučnom krpom i pustite da malo odmori. Kad se malo prohladi, narežite ga i poslužite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije