Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plodni i neplodni dani

VIDEO Postoje li pravila sigurnog spolnog odnosa?

Erdon Radončić
Foto: Imagine TV
21.11.2014.
u 21:00

Ali kod ovakve "vrste kontracepcije" treba biti jako oprezan jer spermiji mogu preživjeti i do 4 dana u tijelu žene prije nego izgube sposobnost oplodnje

Koliko je sigurno i imati nezaštićeni seksualni odnos u određenim fazama menstruacijskog ciklusa pojašnjava Erden Radončić, uži specijalist humane reprodukcije.

– O konkretnim pravilima je teško govoriti, ali načelno određeni dani u ciklusu su "sigurniji". Planiranje sigurnog seksualnog odnosa možemo provoditi samo u slučaju da su ženski menstruacijski ciklusi redoviti. Nakon ovulacije, nakon što prođe vrijeme kada se jajna stanica može oploditi, u idealnom ciklusu to bi bilo oko 17. dana pa do kraja ciklusa je relativno siguran period, baš kao i na samom početku ciklusa, odnosno nekoliko dana nakon završetka menstruacije – pojašnjava Radončić.

Ali kod ovakve "vrste kontracepcije" treba biti jako oprezan jer spermiji mogu preživjeti i do 4 dana u tijelu žene prije nego izgube sposobnost oplodnje pa je razdoblje nakon završetka menstruacije najnesigurnije ako želite spriječiti trudnoću.

>>6 savjeta da postanete odlični u krevetu - ako već niste

>>Seksualna renesansa u 40-ima: Novo je tijelo uvijek afrodizijak, bez obzira na dob

Komentara 15

Avatar abakus
abakus
08:15 22.11.2014.

Ako pod ovim "siguran odnos" Radončić misli na odnos u kojem neće doći do začeća, onda je odgovor: Ne. Ne postoji ni jedna metoda koja jamči sa 100%-tnom sigurnošću da neće doći do začeća, osim celibata i, uvjetno, vazektomije ili uklanjanja jajnika (uvjetno zato što su to radikalni i u principu nepovratni zahvati koji imaju svoje implikacije na organizam i nisu preporučljivi). Stoga svatko tko se upusti u tu vrstu aktivnosti mora biti svjestan toga da mu se može "dogoditi dijete", unatoč svim "mjerama predostrožnosti", i trebao bi unaprijed u sebi odlučiti da će u tom slučaju dijete prihvatiti. Ukoliko to ne dolazi u obzir (tj. ukoliko je jedina opcija u slučaju da se dijete "desi" pobačaj), od odnosa se treba suzdržavati. Što se metode plodnih dana tiče, riječ je o metodi koja se može koristiti relativno jednostavno, ali ako se koristi u prvom dijelu ciklusa (prije ovulacije) vodi u pravilu u začeće - što je dobro znati za one parove koji žele začeti dijete. U drugom dijelu ciklusa, koji najčešće traje oko dva tjedna, visoko je pouzdana.

SO
s one strane dinare
23:49 21.11.2014.

hrvati hebite se, bez zaštite, i bez abortusa molim lijepo, mislim, svake godine nas umre 10 000 više nego nas se rodi, još dodaj ove što odoše u inozemstvo na "privremeni" rad i crno nam se piše. zato hoću članke sa trpaj i ne vadi filozofijom, jasno?! :)

Avatar slaven0
slaven0
21:18 21.11.2014.

I stvori Bog kondom i vidje da je dobro...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije