Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mogu biti smrtonosne

Veterinari upozorili: Ove uobičajene kućanske potrepštine mogu biti otrovne za pse

Pixabay
05.05.2023.
u 20:49

Ako pas proguta nešto što sadrži ksilitol, njihova razina šećera u krvi mogla bi pasti u stanje hipoglikemije - uzrokujući napadaje, probleme s pokretljivošću, povraćanje, komu, a možda čak i smrt.

RSPCA (Kraljevsko društvo za sprječavanje okrutnosti prema životinjama) je izdala hitno upozorenje vlasnicima pasa zbog uobičajenog kućnog predmeta koji može biti otrovan za pse. Niskokalorični zaslađivač Ksilitol, također poznat kao E967, može se naći u mentolima, pastama za zube, žvakaćim gumama bez šećera, lijekovima za alergije, probavnim pomagalima i nekim markama maslaca od kikirikija, ali je ekstremno opasan za pse, prenosi The Sun.

Ksilitol se koristi kao prirodna alternativa šećeru jer ima nizak glikemijski indeks i 40 posto manje kalorija. Ali, njegove zdravstvene prednosti za ljude ne čine ga manje toksičnim za pse. Iako Xylitol može biti potencijalno smrtonosan za pse, njegove opasnosti kao otrova mnogo su manje poznate među vlasnicima nego čokolada ili luk. Iz RSPCA-e poručuju: 'Ksilitol može biti izuzetno opasan za pse jer može uzrokovati vrlo brzi pad šećera u krvi i kasnije postoji rizik od oštećenja jetre. Simptomi se mogu javiti unutar jednog sata od gutanja, iako u nekim slučajevima može doći do odgođenog početka od 12 sati'.

'To je tajni otrov budući da mnogi ljudi jednostavno nisu svjesni opasnosti - stoga je jako važno da vlasnici kućnih ljubimaca budu svjesni i pomognu nam proširiti poruku o opasnostima ksilitola za pse', dodaju. Ako pas proguta nešto što sadrži ksilitol, njihova razina šećera u krvi mogla bi pasti u stanje hipoglikemije - uzrokujući napadaje, probleme s pokretljivošću, povraćanje, komu, a možda čak i smrt. Veterinari RSPCA-e pozivaju vlasnike kućnih ljubimaca da provjere sastojke svega čime hrane svoje ljubimce - osobito maslaca od kikirikija koji koriste za maskiranje lijekova za pse.

Ako vaš pas pojede nešto što nije trebao, odmah nazovite svog veterinara. Ovo upozorenje odlučili su poslati nakon što se jedno štene razboljelo kada je pojelo uobičajenu poslasticu za pse. Također, upozorili su roditelje da svojoj djeci ne kupuju životinje kao kućnog ljubimca, ako za to nisu spremni. 'Životnije su zahtjevne za održavanje i zahtijevaju stalnu pažnju', dodaju.

Nemojte im ju davati: Ove ljudske namirnice opasne su za kućne ljubimce!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije