Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
život u gradu na vodi

Venecija ponovno pod vodom, a Mojsije kasni zbog korupcije

Venecija
Foto: Tanja Božić
1/6
29.02.2016.
u 10:28

Pontonski mostovi kojima se kreću svi koji nemaju čizme do struka, već su postavljeni.

“Torna l’acqua alta!” Ponovno prodor visoke vode u Veneciji.

Vijest je to koja svake godine obiđe svijet u trenucima kada jedan od najljepših gradova na svijetu i muzej na otvorenom preplavi više od metra vode koja iz lagune grune u gotovo sve dijelove grada. Najčešće su na udaru upravo najniži i najposjećeniji dijelovi “sestijeri” (grad je podijeljen na šest dijelova) San Marco, Castello i Dorsoduro, u kojima se turisti i najviše zadržavaju. Loše vrijeme koje je najavljeno pripremilo je stanovnike Venecije, a posebno trgovce i ugostitelje na “crveni alarm”. Naime, voda bi se, prema upozorenju ARPAV-a (Agencija za prevenciju i zaštitu područja), trebala podići do razine od gotovo 1,3 metara.

Pontonski mostovi kojima se kreću svi koji nemaju čizme do struka, već su postavljeni. Prodor vode prati i “scirocco”, vjetar koji miješa more u laguni zbog čega je obustavljena i većina prometa, a u Veneciji je to, ne zaboravimo, i jedini način kretanja. Uz pješačenje. Projekt gradnje brana koje bi kontrolirale prodor vode u lagunu, simboličnog imena Mojsije, kasni zbog niza afera koje su ga pratile, a čak je i bivši gradonačelnik platio foteljom upletenost u korupcijski skandal.

Splitska tvrtka Brodosplit izradila je dio sustava brana koje bi trebale biti postavljene i u funkciji do kraja godine, no problem s kojim su se susreli jest – transport. Venecija je podijeljena između brige hoće li Mojsije spasiti grad od prodora visoke vode ili će uništiti floru i faunu u zaštićenoj laguni.

Čak 12 milijuna turista svake godine posjeti grad zaustavljen u vremenu, a velike plime, one veće od metra, bilježe se i četiri do pet puta na godinu. 

>>Brodosplit gradi dodatne brane za Veneciju

Ključne riječi

Komentara 1

AO
ante.oreskovic75
13:16 29.02.2016.

Zar nije korupcija samo kod nas?Kažu naši Zagorci Dajte najte sused.Zapd je to i tamo je normalnije nego kod nas.Coza nostra!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije