Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Venecija ponovno pod vodom, a Mojsije kasni zbog korupcije

Pontonski mostovi kojima se kreću svi koji nemaju čizme do struka, već su postavljeni.
29. veljače 2016. u 10:28 1 komentara 925 prikaza
Venecija
Foto: Tanja Božić
Pogledajte galeriju 1/6

“Torna l’acqua alta!” Ponovno prodor visoke vode u Veneciji.

Vijest je to koja svake godine obiđe svijet u trenucima kada jedan od najljepših gradova na svijetu i muzej na otvorenom preplavi više od metra vode koja iz lagune grune u gotovo sve dijelove grada. Najčešće su na udaru upravo najniži i najposjećeniji dijelovi “sestijeri” (grad je podijeljen na šest dijelova) San Marco, Castello i Dorsoduro, u kojima se turisti i najviše zadržavaju. Loše vrijeme koje je najavljeno pripremilo je stanovnike Venecije, a posebno trgovce i ugostitelje na “crveni alarm”. Naime, voda bi se, prema upozorenju ARPAV-a (Agencija za prevenciju i zaštitu područja), trebala podići do razine od gotovo 1,3 metara.

Pontonski mostovi kojima se kreću svi koji nemaju čizme do struka, već su postavljeni. Prodor vode prati i “scirocco”, vjetar koji miješa more u laguni zbog čega je obustavljena i većina prometa, a u Veneciji je to, ne zaboravimo, i jedini način kretanja. Uz pješačenje. Projekt gradnje brana koje bi kontrolirale prodor vode u lagunu, simboličnog imena Mojsije, kasni zbog niza afera koje su ga pratile, a čak je i bivši gradonačelnik platio foteljom upletenost u korupcijski skandal.

Splitska tvrtka Brodosplit izradila je dio sustava brana koje bi trebale biti postavljene i u funkciji do kraja godine, no problem s kojim su se susreli jest – transport. Venecija je podijeljena između brige hoće li Mojsije spasiti grad od prodora visoke vode ili će uništiti floru i faunu u zaštićenoj laguni.

Čak 12 milijuna turista svake godine posjeti grad zaustavljen u vremenu, a velike plime, one veće od metra, bilježe se i četiri do pet puta na godinu. 

>>Brodosplit gradi dodatne brane za Veneciju

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • ante.oreskovic75:

    Zar nije korupcija samo kod nas?Kažu naši Zagorci Dajte najte sused.Zapd je to i tamo je normalnije nego kod nas.Coza nostra!