Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veličina nula

Veličina nula: Mršavice ponovno postale vladarice pista

victoria beckham
pixsell
19.02.2010.
u 18:01

Ovogodišnji tjedan mode u New Yorku vratio je mršavice na piste, a manekenke koje nose veličinu 36, poput Coco Roche, odbijene su za reviju V. Beckham.

Prije dvije godine dvije su brazilske manekenke, sestre Luisel i Eliana Ramos, u razmaku od nekoliko mjeseci umrle od posljedica anoreksije, do koje ih je dovelo stalno izgladnjivanje zbog zahtjeva većine kreatora za androginim modelima, lišenim ženskih oblina.

Njihove su smrti bile okidač da se u modnoj industriji napokon neke stvari pokrenu. Modni divovi Mango i Zara izbacili su iz prodaje najmanju veličinu 32, ekvivalent američkom broju nula, a modni magovi poput Valentina i Cavallija niz pistu su poslali manekenke sa stvarnim oblinama. 

Ponosna na veličinu nula 

Moda je ponovno počela slaviti ženstvenost, manekenke poput Coco Roche i Doutzen Kroes, poznate po svojim oblinama, bile su među najtraženijim modelima. No, idila je kratko trajala. Na ovogodišnjem newyorškom tjednu mode ponovno je zavladao kult mršavosti, a najgorljivija zagovornica veličine nula je, i sama pretjerano mršava, Victoria Beckham koja je svoje kreacije poslala na premršavim modelima. 

- Haljina puno bolje i definiranije izgleda na mršavijim modelima, a ja manekenke biram prema haljinama. Ponosna sam što stanem u broj nula i nemam ništa protiv te veličine. Naravno, nikoga ne želim tjerati da izgleda poput mene - rekla je Posh nakon što su je mediji prozvali da zastupa trend nezdrave mršavosti i da joj manekenke izgledaju poput klonova. No, ta joj izjava nije pomogla jer upravo je Victoria odbila kanadsku manekenku Coco Roche uz objašnjenje da “predebela” za njezine modele.

Manekenka, koja nosi veličinu 36, i ima pedesetak kilograma raspoređenih na 178 centimetara preko toga nije željela preći već je o cijelom slučaju javno progovorila upozoravajući da će se s ovakvim pristupom “izgladnjivanje vratiti na velika vrata u modni biznis”. Osim zanosne Kanađanke, predebelom je proglašena i nizozemska manekenka Doutzen Kroes, anđeo Victoria’s Secreta za čijim tijelom diljem svijeta podjednako uzdišu i muškarci i žene. 

Predebela za Dior? 

- Na fotkanju za Vogue nisam mogla odjenuti minijaturnu Diorovu haljinu, jednostavno mi nije prelazila preko bokova pa su me urednica i stilist toliko iskritizirali da sam snimanje napustila u suzama - povjerila je časopisu People zgodna Nizozemka. 

- Posljednjih godina mršavice su uistinu izgubile primat, u reklamnim kampanjama oglašivači su koristili modele s oblinama, ali na pistama je i dalje trend mršavijih modela - ističe modna agentica Suzana Sajko koja je osim s domaćim modelima puno surađivala i kao casting-menadžerica u inozemstvu. 

- Većinu je naših manekenki nemoguće uspoređivati sa stranim modelima, jer ih većina ispada iz vanjskih okvira i, ako ćemo konkretno govoriti o veličinama,  pojedine naše manekenke trebaju veće modele. 

Kate Moss, koja je na mršavosti izgradila karijeru, cijelu je temu pak najracionalnije sagledala ponudivši filozofski odgovor: 

- Trendovi se u modi mijenjaju pa je logično da se izmjenjuju i zahtjevi kreatora i tržišta, a onda i proporcije manekenki. Mislim da svi griješe kada pokušavaju biti ono što nisu, odnosno da griješe oni koji pokušavaju od manekenke s figurom pješčanog sata napraviti mršavicu. 

Za koga je nula rađena? 

I dok su američke modne kuće poput Donne Karan, Ralpha Laurena i Marca Jacobsa bile spremne na kompromis i borbu protiv anoreksije, što su i dokazale svojedobno šaljući niz pistu “punije” manekenke, pritisci francuskih i talijanskih modnih divova bili su prejaki pa ponovno pistama šeću djevojčice lišene ženskih atributa.

Mora se priznati da inzistiranje na premršavim modelima i čudi, posebno u situaciji kada je svaka četvrta osoba u zapadnom svijetu pretila. Znači da modeli koje pokazuju na pisti (govorimo o pret-a-porter kolekcijama) neće pronaći svoje kupce, jer će oni biti predebeli!

Ključne riječi

Komentara 6

ND
natasa_de
12:44 22.02.2010.

Trebalo bi zabraniti javno izlaganje ovakvih bolesnika. Kad vec unistava sebe ne treba joj dozvoliti da truje i ostatak svijeta sa svojim poremecajima.

Avatar Nick2k
Nick2k
18:04 19.02.2010.

Zašto toliko čuđenja

Avatar Nick2k
Nick2k
18:06 19.02.2010.

želji modnog sektora za mršavicama. Mislim, a neka me netko ispravi ako griješim, da je riječ uglavnom o poslu koji vode muškarci homoseksualci. To je priroda stvari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije