Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Veća novorođenčad ima i veći rizik za rak dojke

beba-txt.jpg
import
30.09.2008.
u 12:31

Djevojčice koje se rode s iznadprosječnom težinom odrastu u žene s većim rizikom za rak dojke, objavili su britanski znanstvenici, a prenosi BBC.

Analiza 32 studije provedene na više od šesto tisuća žena pružila je dosad najuvjerljiviji dokaz da je to doista tako.

Ekipa stručnjaka s londonske škole za higijenu i tropsku medicinu objavila je da porođajna težina ima veze s pet posto svih slučajeva raka dojke.

Prema jednoj teoriji, veće je dijete u maternici izloženo većoj količini estrogena i ostalih hormona.

Podaci koje je analizirala prof. Isabel dos Santos Silva pokazuju da su porođajna težina, duljina i opseg glave povezani s rizikom oboljenja od raka dojke.

Porođajna težina veća za pola kilograma povećava opasnost od obolijevanja od raka dojke za sedam posto.

Također, žene rođene s više od 51 centimetra imaju 1,5 posto veći rizik da će oboljeti od te vrste raka u odnosu na žene koje su imale manje od 49 cm.

To povećanje rizika, iako umjereno, usporedivo je s ostalim, odavno poznatim čimbenicima rizika kao što je konzumiranje alkohola, kažu autori studije.

Prof. dos Santos Silva kaže: "Malo znamo o tome kako prenatalno okruženje utječe na rizik za obolijevanje od raka dojke. Potrebno je daljnje istraživanje".

Prema njezinim riječima, žena ne može utjecati na vlastitu porođajnu duljinu, ali može na ostale čimbenike rizika: može održavati zdravu tjelesnu težinu, uravnoteženo se hraniti i umjereno konzumirati alkohol.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije