Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kućanstvo

Uštedite sto kuna na dan bez puno odricanja

kovanice
arhiva vl/ilustrativna fotografija
04.05.2010.
u 08:00

Kako biste uštedu i osjetili, planirano svaki dan odvojite 5 do 10 kuna i na kraju mjeseca priuštite si nešto iz čistog gušta.

Što više trošimo na stvari koje nam uistinu ne trebaju, to manje možemo uštedjeti za one stvarne prioritete i buduće potrebe, a s obzirom na trenutačnu ekonomsku situaciju, to je i više nego važno. Upravo iz tog razloga financijski stručnjaci BusinessWeeka predložili su kako reducirati troškove te potaknuti štednju i to na malim, svakodnevnim stvarima, koje ponekad jedva primijetimo. Povrh svega, prije nego što se počne s mjerama štednje, izrazito je bitno točno znati na što trošimo, bilo na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj razini. Dakle, svi troškovi moraju biti pod kontrolom. Neka od rješenja su: odrediti proračun ili jednostavno zapisivati sve troškove.

Na što  najviše trošite?


Jednom kada je potrošnja kontrolirana, lako je čak i svaki dan uspješno uštedjeti koju kunu. Umjesto da svakodnevno na poslu kupujete kavu i naručujete ručak iz restorana, sve što trebate za taj dan pripremite kod kuće. Donesete li kavu u termosici, uštedjeli ste minimalno 7 kuna, a s ručkom ili sendvičem i više od dvadeset kuna. Prednost pripreme hrane za posao jest i to da ćete, skuhate li više, imati gotov obrok kad dođete s posla kući.

Dolaskom ljepšeg vremena, ne radite li predaleko od stana, odlično rješenje za popravljanje kućnog proračuna, ali i zdravlja, je da automobil zamijenite biciklom. Ne samo da vam prometne gužve više neće predstavljati problem, nego ćete poprilično uštedjeti na gorivu. Niste li sportski tip, jeftinija je opcija uvijek i javni prijevoz.

Besplatna zabava

- Krize su i dobro vrijeme za preispitivanje telefonskog računa, kako mobilnog tako i fiksnog. Provjerite na što najviše trošite i svjesno reducirajte broj poruka ili, pak, pozive ograničite samo na vlastitu mobilnu mrežu. Koristite li uglavnom mobilni telefon, razmislite treba li vam i fiksna linija - ističe nezavisna financijska analitičarka Anita Ivanković te dodaje da vam sitnice, poput zatvaranja vode za pranja zuba, mogu uštedjeti i do sto kuna dnevno. Iako će vas neki kritizirati, odlučite li se na sljedeći korak, ušteda će biti vidljiva od prve. Riječ je o besplatnoj zabavi. Zamijenite kino, koncerte i kupnju knjiga posuđivanjem u lokalnoj knjižnici, unajmite DVD-ove ili se jednostavno družite s prijateljima. Isto vrijedi i za rekreaciju, jer zamijenite li organizirane treninge vježbanjem kod kuće ili trčanjem, uštedjet ćete i do 300 kuna.

Komentara 4

KI
kiwi
08:30 04.05.2010.

Super! Vodi li dotićna gospođa računa da možda netko živi i prehranjuje sebe i obitelj time što radi u kinu, kazalištu, prodaji knjiga i sl. Znači da sv kulturne institucije moramo ukinuti, ujedno ne staviti nos na cestu i ne družiti se s nikime, ne odlaziti u teretane i ostale sportske centre...Živi li gospođa u srednjem vijeku ili...? Kakve su to gluposti u vrijeme kad ljudi sakupljaju boce da bi kupili kruh i mlijeko? Ako ne dobijem plaću, od kud da stavim kunu na stranu? Stvarno me umaraju raznorazni \"stručnjaci\" za štednju i savjetnici kojih je u ovim kriznim vremenima naprosto previše. Osim toga zlatno pravilo je da se štedi kad se ima, a ne kad se nema.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
08:39 04.05.2010.

Ja bih pitao tu gospođu nek kaže ljudima gdje da pronađu posao i kako da prehrane obitelj sa minimalcem - Može li na ta pitanja odgovoriti ? Lako je štediti kad imaš.... tipično američko prodavanje magle a i već parr godina se i kod nas pokušavaju takvi \"savjetnici\" progurati....

Avatar bereza
bereza
11:07 04.05.2010.

Divota! Kome mogu biti korisni ovi savjeti? Zaposlenom tipu, samcu, koji puši pet kutija cigareta dnevno, hrani se po restoranima, u kafiću provodi većinu vremena, vozi terenca, kod kuće mu svjetlo gori cijeli dan u svim prostorijama... Poznate li takve? Ja ne! Ovakvi savjeti mogu biti korisni Amerikancima (ne svima) i razmaženim Hrvatima po gradovima koji se prema raspoloživim resursima ponašaju krajnje rastrošno. \"Družite se s prijateljima\". Lijepo! Na koji način se treba \"družiti\", i odakle financirati to \"druženje\". Nakon košarke ili nogometa, ide se na pivicu. Ako ste na pikniku, ili roštilju, treba netko platiti sve potrebno za njega. Izbjegnite poneki put svoj red za rundu, i uskoro više neće biti \"druženja\". Štedjeti se može ako se ima na čemu. Da bi se štedjelo, prvo se mora imati višak novaca. Nezaposlen čovjek, bez stalnih prihoda, nepušač - taj nema novaca ni za kafiće, ni za kino, ni za teretane. Njemu su ovakvi \"savjeti\" potpuno izvan pameti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije